V Mošnově dosedl bombardér B-52

Ostrava - S nemalým zpožděním přistála na ostravském letišti „stratosférická pevnost“ – obří americký bombardér B-52. Bude hlavním lákadlem víkendových Dnů NATO. Vzhledem k opožděnému příletu sledovala přistání majestátního letounu zhruba desítka nejvytrvalejších zájemců. Prohlédnou si ho ale pravděpodobně tisíce dalších. Stroj typu, který pamatuje Vietnam či bitvy nad Perským zálivem, je v Ostravě na Dnech NATO podruhé, první návštěvu vykonal loni.

Pořadatelé přehlídky Dny NATO doufají, že zájem o strategický bombardér bude i letos vysoký. O přítomnost letounu žádali usilovně již několikrát, protože stroj je mezi svými druhy skutečnou raritou. „Letos se v Evropě objevil pouze na třech akcích - ve Fairfordu ve Velké Británii, na veletrhu Max v Moskvě a pak zde u nás,“ podotkl organizátor Dnů NATO Zbyněk Pavalčík.

Posádka letounu B-52 při návštěvě České republiky neskrývá nadšení. „Mezi posádkami byl obrovský zájem letět do Evropy. Vyhráli jsme my, jsme nejlepší,“ uvedl velitel perutě Joe Jones. Po Ostravě bude výlet Stratofortressu pokračovat, navštíví ještě Moskvu a Velkou Británii.

Martin Kollner, vojenský expert:

„Je to paradox. Letiště Mošnov bylo budováno pro sovětské letouny Tu-16 a teď tu přistává americký strategický bombardér.“

Historie letounu sahá do roku 1955. Strategický bombardér dlouhého doletu zasahoval v Iráku, Afghánistánu i bývalé Jugoslávii. Jeho konstrukce se ale na počátku považovala za provizorní - Američané počítali s tím, že stroje v 60. letech nahradí jinými. K tomu ale nedošlo. Stroje místo toho prošly rozsáhlou modernizací a teď má celkem 85 letounů sloužit až do roku 2045.