Sociální pracovníci kritizují ministerský projekt

Olomouc – Poskytovatelé sociálních služeb v Olomouckém kraji kritizují projekt Vzdělávejte se pro růst. Koncem letošního května ho spustilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho prostřednictvím mohou zaměstnavatelé měsíčně dostat až půl milionu korun na školení a rekvalifikace svých pracovníků. Olomoucký úřad práce zatím schválil šest žádostí o dotaci.

Podle poskytovatelů sociálních služeb má ministerský projekt Vzdělávejte se pro růst velké vady. Především vzdělávání nemůže probíhat ve vlastních prostorách instituce. Projekt se navíc nevztahuje na kvalifikační kurzy pro nové zaměstnance. A konečně na dotaci má zaměstnavatel nárok až po ukončení školení. „Skutečnost, že peníze budou zaslány na účet poskytovatele až po realizaci, po úplném ukončení vzdělávání, poskytovatelům sociálních služeb působí výrazné problémy vzhledem k podfinancování celého systému,“ upozorňuje Zbyněk Vočka z odboru sociálních věcí krajského úřadu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí, že poskytovatelé sociálních služeb mohou dotaci využít na financování vzdělávání, které jejich zaměstnanci musí každý rok podstoupit povinně. „Projekt Vzdělávejte se pro růst reaguje na aktuální ekonomickou situaci s cílem posílit konkurenceschopnost českých zaměstnavatelů prostřednictvím vzdělávání jejich pracovníků,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kromě ambulantních i terénních sociálních služeb mohou dotaci využít také firmy, které se zabývají strojírenstvím, stavebnictvím, pohostinstvím a gastronomií nebo odpadovým hospodářstvím. „Podporovaná odvětví byla ministerstvem práce a sociálních věcí vytipována na základě vývoje dlouhodobých makroekonomických ukazatelů jednotlivých odvětví,“ řekl analytik trhu práce Jaroslav Mikšaník. Zaměstnavatel může podle olomouckého pracovního úřadu čerpat dva typy podpory – jednak na školení a potom na úhradu mezd za dobu, kterou zaměstnanec stráví na školení.