Do bezpečnostních ostrůvků narážejí nákladní auta

Olomouc – Stavební úpravy na výpadovce z Olomouce na Šternberk dělají velké potíže. Stěžují si na ně řidiči i místní obyvatelé. Bezpečnostní ostrůvky, které mají zklidnit provoz na jedné z nejfrekventovanějších silnic v Olomouci, jsou postaveny tak, že do nich často narážejí nákladní auta. Výsledkem tak je větší hluk. Město přitom do rekonstrukce investovalo pět milionů korun.

Olomoucká radnice podle řidičů i chodců vyhodila miliony oknem. Řidiči nedokážou nové ostrůvky řádně objíždět a to má vážné následky – utržený semafor, poškozené obrubníky nebo alespoň zmatky s odbočováním. Potíže mají především nákladní auta. „Ostrůvek by měl být kratší,“ poukázal na hlavní problém řidič nákladního vozu. Ostrůvek přitom projektanti vytvořili ještě delší, nakonec ho na příkaz magistrátu firma o půl metru posunula.

Problematické je provedení i dalších stavebních úprav ve Chválkovické ulici. Město muselo několikrát zasáhnout proti nevhodnému uspořádání jednotlivých prvků. Například u přechodu pro chodce se objevily keře vysoké tak, že bránily v rozhledu. „Okamžitě jsme sjednali nápravu, keře musely pryč,“ uvedl olomoucký náměstek pro dopravu Ivo Vlach. I přesto radní o sankcích za zmatky na silnici neuvažují. Podle odborníků pomůže, až ostrůvky doplní i vodorovné dopravní značení.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Firma zhotovuje práce podle projektové dokumentace. Já si myslím, že se podařilo dosáhnout maxima toho, co tato ulice svým profilem umožňuje,“ shrnul stanovisko města náměstek pro investice Martin Major. Problémy připouští i policie. V opatřeních pro chodce vidí ale jasné plus. Kritici i zastánci úprav na komplikované výpadovce se ale v jednom shodují. Situaci na silnici prý vyřeší pouze obchvat města. Několik let už existuje, ale pouze na papíře. Ministerstvo dopravy na něj nemá peníze.

Vydáno pod