Evropskou turistickou trasu prodlouží studenti

Ostrava – Evropská turistická trasa, která protíná Moravskoslezský kraj, bude delší. Postarají se o to studenti Gymnázia Olgy Havlové, kteří navrhnou nové úseky. Podobně budou postupovat i středoškoláci v dalších deseti evropských zemích. Stane se tak v rámci mezinárodního projektu Komenius, který potrvá do roku 2013. Všechny informace o trase lidé najdou na nových webových stránkách.

Evropské turistické trasy propojují Evropu tak, aby se dala projít pěšky. Nápad pustit se do tohoto projektu se zrodil ve Španělsku. Do roku 2006 vzniklo 11 dálkových tras. Celkem měří 55 tisíc kilometrů. Studenti a učitelé z deseti zemí Evropy vytipují další stovky kilometrů. Má to ale podmínku. Nové úseky musejí mít podobu naučných stezek. „Vyrazíme do terénu a budeme se snažit najít nějaké zajímavosti,“ říká student Gymnázia Olgy Havlové David Bakhtary.

„Nebude to ale nic jednoduchého, protože budeme muset oslovit místní úřady, České lesy, Český svaz turistů a budeme muset požádat o povolení k instalaci našich naučných tabulí,“ dodává koordinátorka projektu Jolana Strýčková.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Naučné stezky nebudou mít jen informační hodnotu, obohatí je novinka – tzv. pocitový aspekt. „Když 20 lidí půjde stejnou cestou, tak každý si na základě zkušeností, se kterými přijde, odnese něco jiného,“ myslí si pedagožka Gymnázia Olgy Havlové Hana Velkoborská. Ostravští studenti chtějí až o 30 kilometrů rozšířit trasu E3, která protíná Moravskoslezský kraj a spojuje 11 států. Ve značení tras drží Česká republika světový primát. Má nejvíce turistických značek na světě. O další zemi, kterou studenti spolu se svými učiteli navštíví, rozhodne los.