Vondra: Újezd Libavá se rušit nebude

Praha – Ministerstvo obrany nehodlá v nejbližších letech rušit vojenský újezd Libavá. Na dnešní tiskové konferenci to potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra. Ten chce zároveň redukovat všechny vojenské újezdy v České republice a umožnit přístup na dosud zakázaná území. Jeden z pěti stávajících vojenských újezdů tak bude zrušen a ostatní čekají zásadní změny. Vondra chce z těchto území vyčlenit především stávající sídla a životní podmínky zdejších obyvatel by se měly zásadně zlepšit. Podle ministra se nicméně jedná o dlouhodobý proces, který by měl vyvrcholit v roce 2015. Ministr obrany Alexandr Vondra přijel dnes do Libavé řešit také kauzu toxického odpadu ve vojenském prostoru. Nedaleko obce Daskabát jsou údajně zakopány stovky tun jedů.

Vojenský újezd Libavá zůstává i nadále z vojenského hlediska klíčovým střediskem. To potvrdil na dnešní tiskové konferenci ministr obrany Alexandr Vondra. „Libavá plní roli výcvikové plochy a navíc jsou na ni navázány konkrétní vojenské posádky,“ dodal Vondra. Doufá, že tímto rozhodnutím armáda vyřeší problematiku života obyvatel, kteří by měli nabýt všechna svá občanská práva.

Alexandr Vondra:

„Chceme zeštíhlit vojenské újezdy v České republice… V roce 1993 bylo na jednoho vojáka asi 1,1 hektaru újezdu, dnes při počtu 25 tisíc vojáků z povolání je to 5,5 hektaru, což je suverénně nejvíc v celé Evropě.“

Ministerstvo tak chce najít průnik mezi přáním starostů a možnostmi a potřebami Armády ČR. „Slibujeme si vyřešení restitučních nároků, snížení výdajů na provoz (…) a doufáme, že se bude řešit i problematika některých historických památek. Slibujeme si také vyřešení dlouhodobých požadavků okolních obcí,“ dodal Vondra. Na Libavé dnes žije asi 12 stovek lidí, kteří ale nevolí zastupitelstvo a nemají starostu. Práci jim dává armáda a oni zajišťují  infrastrukturu, ale třeba i fungování školy.

Ministr počítá s tím, že vláda by základní rozhodnutí týkající se újezdů měla učinit do konce tohoto roku. Následující dva roky se pak budou připravovat legislativní změny a předpisy, které by měly být schváleny do roku 2014 tak, aby od roku 2015 fakticky nastalo uvolnění.

Nebezpečný odpad u Libavé prý není zdraví škodlivý

Dnešní návštěvu ministra v Libavé poněkud zastínila kauza s nebezpečným odpadem. Stovky tun jedů mají ležet v ochranných valech kolem střelnice v blízkosti obce Daskabát. „Přes naši obec se to tam vozilo. Ne, že bysme sledovali, co se tam vozí, protože to se vozilo i v noci. Nic oficiálně nebylo zaznamenáno,“ podotkl starosta Daskabátu Antonín Vencík.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek dnes oznámil, že riziková analýza nepotvrdila jedovatost odpadů. Firma, která materiál na valy navážela, musí odpady nyní zlikvidovat.
Smlouvy týkající se stavby valů teď prošetřuje vojenská policie. Kvůli ohrožení životního prostředí už armáda podala několik trestních oznámení.

Vydáno pod