Nová péče o pacienty s mrtvicí dostává nemocnice do mínusu

Praha/Ostrava – Nový systém péče o pacienty s mozkovou mrtvicí ukazuje po tři čtvrtě roce fungování první trhliny. Je sice velkým přínosem pro pacienty, péče je ale drahá a nemocnicím začínají docházet peníze. O zvýšení úhrad už pojišťovny žádaly, zatím ale marně. Pokud by se jim přesto podařilo vyjednat víc peněz, dostanou je nejdřív příští rok.

Do specializovaných center se nyní lidé dostávají dřív a nemocnice jich zároveň ošetří víc. Drahé léky nebo stenty ke zprůchodnění tepen od ledna dostává až dvakrát víc lidí. Například ostravské nemocnici už ale chybí deset milionů korun.

„Pojišťovny tyto výkony v současné době nijak nehradí a víceméně je to hrazeno jenom paušálem,“ řekl ČT zástupce přednosty Neurologické kliniky FN Ostrava David Školoudík. Pokud se nemocnici nepodaří peníze sehnat, bude podle svého mluvčího nucena šetřit v jiných oblastech poskytované péče nebo zvážit změnu systému.

Iktová centra fungují oficiálně od ledna na neurologiích ve více než dvou desítkách menších a v deseti velkých nemocnicích. Pacient s diagnózou mozková mrtvice neboli iktus putuje ze sanitky rovnou do specializovaného centra. Záchranka volá přímo neurologovi, který péči koordinuje.

Podle ministerstva by pojišťovny péči hradit měly. „Úhradová vyhláška ministerstva je psána tak, že péče by neměla být žádným způsobem limitována,“ tvrdí mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. Pojišťovny se k tomu ale zatím nemají a hájí se složitou finanční situací. „Plošné navýšení plateb vzhledem ke složité finanční situaci neplánujeme, nicméně po vyhodnocení vyúčtování za letošní rok je možné o tom individuálně jednat,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.