OKD chce zkoumat zásoby uhlí a plynu v Beskydech

Frenštát p.R. - Společnost OKD oznámila záměr prozkoumat zásoby uhlí a plynu v okolí Frenštátu pod Radhoštěm v Beskydech. Chce tak získat informace pro budoucí rozhodování o těžbě - podle firmy jde totiž o poslední významné ložisko černého uhlí ve střední Evropě. „Abychom mohli odpovědně jednat o budoucnosti dolu, potřebujeme znát objektivní údaje, a ne 30 let staré odhady,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus Dieter Beck. Průzkum podle něj nebude mít žádný vliv na život lidí v okolí ani na beskydskou přírodu. S tím ovšem starostové okolních obcí nesouhlasí.

Průzkum včetně přípravy a závěrečného vyhodnocení by měl podle Becka trvat zhruba čtyři roky. V hloubce přibližně 900 metrů chce OKD vybudovat asi kilometr dlouhou průzkumnou chodbu, která bude navazovat na důlní díla vybudovaná v minulosti. Důl Frenštát existuje od 80. let minulého století, ale uhlí se v něm nikdy netěžilo, teď je zakonzervovaný. Okolní beskydské obce se těžby uhlí bojí, protože podle nich nenávratně zničí okolní prostředí a přírodu.   

Provedení průzkumných prací v Dole Frenštát musí schválit Obvodní báňský úřad v Ostravě. „Ještě před podáním žádosti si OKD chce potvrdit předpoklady, že průzkumné práce nebudou mít žádný vliv na životní prostředí. Proto zpracovalo takzvanou dokumentaci EIA a nyní si vyžádá vyjádření Chráněné krajinné oblasti Beskydy a dalších dotčených subjektů,“ uvedl Beck.   

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu Jiří Novotný řekl, že průzkum by byl jasnou otvírkou ložiska v Dole Frenštát. „OKD totiž nepřišlo s ničím novým a opět představilo sedm let starý záměr průzkumné ražby, který Český báňský úřad už jednou shodil se stolu. Tvrzení, že průzkumné dílo nebude mít žádný vliv na povrch, jasně vyvrací odborné posudky a studie předních odborníků na geomorfologii,“ uvedl Novotný v tiskovém prohlášení. Důl Frenštát včetně těžních věží měl být podle něj zlikvidován před dvaceti lety. 

Rozhodnutí OKD ale podporuje Moravskoslezský energetický klastr. Podle jeho viceprezidenta Pavla Bartoše existují nejmodernější technologie, které zajistí těžbu, aniž by narušily životní prostředí.