Obce na Třinecku se kvůli stavbě kanalizace dostaly do finančních problémů

Třinec - Do velkých finančních problémů se dostala stavba společné kanalizace některých obcí na Třinecku. Nejhůře je na tom Vendryně. Část dotace totiž obce dostanou, až projekt zkontroluje Evropská komise. Ministerstvo životního prostředí proto slibuje, že se pokusí schvalování v Bruselu urychlit.

Revitalizace Olše - projekt za téměř jednu miliardu korun. Sto kilometrů dlouhá kanalizace propojila osm obcí od Mostů u Jablunkova až po Těrlicko. Tři čtvrtiny nákladů uhradí Evropská unie. Část dotace už obce dostaly, zbytek přijde na jejich účty, až závěrečnou zprávu projedná Evropská komise. „Tyto závěrečné zprávy mohou čekat na schválení Evropskou komisí i déle než rok a to je pro nás obrovský problém,“ říká starostka Třince Věra Palkovská. Nejvíce to postihlo Vendryni. Obec s více než čtyřmi tisíci obyvateli totiž původně neměla ani metr kanalizace. Náklady na její vybudování byly proto vysoké. Obec se kvůli tomu musela zadlužit. Na zatím nevyplacenou část dotací proto čeká velmi netrpělivě. Je to 30 milionů korun, částka stejně vysoká jako její celý roční rozpočet. „Když nemáte peníze na účtu, žijete ze dne na den a bojíte se dne, kdy nebude ani na výplaty,“ obává se starosta Vendryně Rudolf Bilko.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Pomoc slíbilo ministerstvo životního prostředí. S Evropskou komisí chce jednat, aby peníze poslalo obcím co nejdříve. „Není to jediný projekt, ve kterém obce čekají na tu zadrženou sumu. My velmi dobře rozumíme tomu, co to v dnešní době znamená,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. Podle ministerstva ale nemohou obce ani v nejlepším případě počítat s tím, že by peníze dostaly dříve než za půl roku.