Dům umění Opava: moderní galerie s historií na paměti

Opava – Město Opava převzalo před víkendem po více než ročním rekonstruování Dům umění, jednu z nejvýznamnějších památek na území Opavy. Výsledkem oprav bývalého dominikánského kláštera je budova moderní galerie, která ale nezapomíná na svou historii.

„Jako každá odvážná věc má své odpůrce i podporovatele,“ uvedl k podobě rekonstruované budovy Petr Švejdar, vedoucí odboru rozvoje opavského magistrátu. Spory vyvolalo především začlenění rajské zahrady do interiéru Domu umění. Slavnostně otevřen bude 25. října, do té doby zůstane ještě uzavřen, výjimkou byla možnost prohlídky uplynulou sobotu a dnešní koncert Ivy Bittové. Ta vystoupí v kostele sv. Václava na závěr festivalu Bezručova Opava.

Po otevření zahájí galerijní program výstava Paměť Slezska, připravená ve spolupráci se Slezským zemským muzeem. „První samostatná výstava bude reflektovat křížovou cestu v Kuksu, kterou vytvořil celý kolektiv sochařů, formou kreseb, kopií a videa. Vernisáž bude v polovině ledna a výstava potrvá do března,“ prozradil galerista Martin Klimeš.

Stavební práce na bývalém dominikánském klášteře z 13. století začaly loni v létě. Jednalo se o druhou rozsáhlou rekonstrukci v poměrně krátké době, ta v 70. letech, která následovala po zrušení plánované demolice klášterních budov, ale nebyla podle odborníků příliš citlivá. Opravy se protáhly téměř o měsíc oproti původnímu plánu, mimo jiné kvůli objevení neznámých podzemních prostor, který bylo nutné archeologicky prozkoumat. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 110 milionu korun a z 85 procent je pokryla dotace z Evropské unie.

V historické budově bylo například opraveno nevyužívané a zanedbané přízemí, opraveny byly i poškozené barokní a gotické fresky. „Dnes máme možnost ve středu Opavy vidět nádherné snoubení soudobé architektury a historického výrazu,“ domnívá se Klimeš.

Vedle galerie bude v zrekonstruované budově nadále fungovat i základní umělecká škola.