V ostravském kostele sv. Václava poprvé zazněly opravené varhany

Ostrava - V ostravském kostele sv. Václava dnes poprvé zazněly nově restaurované varhany. Opravený barokní nástroj v minulosti sloužil kostelu ve Vlkovicích u Fulneku na Novojičínsku. Práce na obnově značně poškozených varhan trvaly tři roky. Obnovené varhany během dnešní mše požehnal i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Po dokončení celkových oprav nejstaršího kostela ve městě, sv. Václava, bylo potřeba vyřešit také otázku pořízení varhan. Nástroj, který stál v chrámu před jeho rekonstrukcí, byl totiž ve špatném technickém stavu. Mimo to byly varhany zvukově i technicky pouze průměrným výrobkem z počátku 20. století. „Proto se jevila jako optimální varianta transferu některého historického nástroje. Z několika možných lokalit se jako nejvhodnější jevily varhany umístěné v kostele sv. Mikuláše ve Vlkovicích u Fulneku,“ vysvětlil Jiří Krátký z ostravsko-opavské diecéze.

Dodal, že pozdně barokní varhany vyhovovaly nejen svou velikostí, ale i technicky a zvukově. Varhany navíc ve Vlkovicích již několik desetiletí chátraly. Místní farnost zakoupila nástroj nový a na restaurování druhého už neměla peníze. Varhany tak byly v roce 2007 převedeny na ostravskou farnost.

Nástroj, který byl asi 40 let mimo provoz, byl značně napaden červotočem a část píšťal byla poškozena nebo ukradena. Opravu nástroje nakonec farnost svěřila firmě z Krásných Louček na Bruntálsku, která již léta patří k nejlepším českým firmám v restaurování a stavbě varhan. V minulosti restaurovala například varhany v katedrále sv. Víta v Praze. Opravy nakonec trvaly tři roky a stály více než dva miliony korun. Přispěli na ně i věřící, ministerstvo kultury, město Ostrava nebo soukromé společnosti.

Varhany postavil kolem roku 1797 frýdecký varhanář František Horčička a určeny byly pro farní kostel ve Vésce u Fulneku, kde si v 60. letech 19. století pořídili nástroj nový. Staré varhany pak nabídli sousednímu kostelu ve Vlkovicích, odkud se posléze dostaly do Ostravy.

Varhany patří k nejcennějším nástrojům Moravskoslezského kraje a jsou zároveň nejstarším nástrojem v Ostravě. Jejich hodnotu umocňuje i množství originálních částí, z nichž některé patří k nejstarším v kraji, především pak dvojice klínových měchů, klaviatura či rejstříkové štítky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)