Objížďka na R48 přidělává Frýdecko-Místecku vrásky na čele

Frýdek-Místek – Horké chvíle zažívají v těchto dnech řidiči jedoucí po trase z Frýdku-Místku směrem na Příbor. Kvůli stavbě rychlostní silnice zřídilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mezi Rychalticemi a Chlebovicemi objížďku. Úzká doprovodná komunikace je ale podle motoristů nevyhovující; auta jedoucí od Frýdku-Místku musí dát na křižovatce se silnicí Rychaltice–Fryčovice přednost, proto se zde tvoří několikasetmetrové kolony. Obyvatelé Rychaltic si navíc stěžují na neustálý provoz.

Protože nová rychlostní komunikace na mezinárodní trase Hranice – Český Těšín povede v původní trase, uzavřeli stavbaři inkriminovaný úsek R48 do konce příštího roku. „Jedná se o vynucený stav na přechodnou dobu. Lze předpokládat, že si spousta zahraničních dopravců zvolí jinou trasu dopravy, například po D1 směrem na Ostravu,“ dodává mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Provizorní dopravní spojení však přidělává vrásky na čele obyvatelům postižených obcí; na frekventované trase projede šestnáct tisíc kamionů, autobusů a osobních aut denně. Lidé žijící v Rychalticích si stěžují, že jim objízdná trasa komplikuje pohyb v obci, a problém tak řeší i starostové. „Budeme apelovat na odbor dopravy, zda by se daly udělat nějaké kroky k řešení, které by občanům alespoň trochu ulevily,“ uvedl starosta nedalekých Hukvald Luděk Bujnošek.

Problém způsobuje i dopravní značení. „Jestliže jsou řidiči na nějaké místo zvyklí, tak se může stát, že pokud tam změníme přednost v jízdě, tak dojde k tragické dopravní nehodě,“ varuje policista Jan Kasperčík z frýdecko-místeckého dopravního inspektorátu.

Podle policie mohou navíc nastat další problémy v zimě, kdy se na novém mostě začne tvořit námraza. Ředitelství silnic a dálnic ale ujišťuje, že situaci zvládne. „Silnice má standardní parametry a bude zajištěna plná zimní údržba s chemickým ošetřením,“ uklidňuje mluvčí Ledvinová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)