Napadený bezdomovec podává stížnost na soudce

Olomouc - Bezdomovec, kterého loni v Olomouci zbili příslušníci městské policie, chce podat podnět ke kárné žalobě na soudce okresního soudu Petra Sušila. Ten rozhodl, že se strážníci nedopustili trestného činu, ale pouze přestupku. Rozsudek odůvodnil urážlivými slovy na adresu bezdomovců. Sušil nařčení odmítá, podle něj svědčí o správnosti verdiktu i to, že se proti němu neodvolala ani státní zástupkyně, která zájmy muže bránila. Poškozený Peter Sisík a jeho právní zástupce se obrátili na Ligu pro lidská práva.

Svědkem potyčky mezi strážníky a bezdomovcem v Sokolské ulici byl Ivo Šaněk, který incident nahlásil na tísňovou linku. Strážníci Michal Kulveit a Jiří Štýbnar skončili před soudem. Odešli od něj ale s tím, že se trestného činu nedopustili. Podle soudce šlo pouze o přestupek. „Soud shledal, že porušení zákona na straně policistů nebylo tak závažné, aby se jednalo o trestný čin,“ řekl tehdy Sušil.  

Advokáta napadeného bezdomovce i svědka Ivo Šaňka ale šokovala slova, kterými soudce svůj rozsudek odůvodnil. Podle nich použil urážlivou a neobvyklou argumentaci. Dokazují to nahrávkou ze soudní síně. „Když mi někoho policie přivede a kolikrát mi podepíše protokol, tak tu propisku vyhazuju ze strachu, opravdu z obavy o vlastní život a zdraví. Myslím, že kdyby byla na mém místě jiná osoba, že by skutečně i toto prokázané jednání mohla posoudit jinak, tedy jako trestný čin,“ říká Sušil na nahrávce.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Jsem přesvědčen, že soudce postupoval s jistými předsudky k poškozenému panu Sisíkovi a tím bylo ovlivněno jeho rozhodnutí,“ prohlásil Sisíkův právní zástupce Jiří Kubala. Kvůli slovům, která padla z úst Petra Sušila, podal námitku pro podjatost soudce. Ten ale jakékoliv pochybení odmítá. Že soud rozhodoval zcela standardním způsobem, se domnívá i státní zástupkyně Lenka Kremzerová.

O věci teď bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě. Pokud neuzná, že soudce pochybil, podá právník Jiří Kubala společně s Ligou pro lidská práva nejspíše podnět ke kárné žalobě nebo dokonce ústavní stížnost.