Chalupa a jeho polský protějšek podepsali dohodu o snížení emisí

Praha – Obyvatelé Moravskoslezského kraje i sousedního Slezského vojvodství by se v příštích letech mohli dočkat čistšího ovzduší. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a jeho polský protějšek Andrzej Kraszewski totiž podepsali memorandum o snížení emisí v česko-polském příhraničí. Ministři se dohodli na výměně všech informací, zmapování znečišťování a společném projektu modernizace průmyslových podniků v České republice i Polsku. Obyvatele kraje ale volají po rychlém řešení, přicházející zima totiž severovýchod republiky znovu zahalí smogem.

Podle Chalupy není memorandum „cárem papíru“. „Má za cíl jednoznačně říct, že obě strany mají zájem zlepšit ovzduší na obou stranách hranic,“ zdůraznil český ministr. Monitorování má podle ministrů ukázat, jak se mění emise v průběhu roku. Další plánovaná akce, společný evropský projekt na modernizaci průmyslu, pak má být připravena tak, aby na něj obě země mohly čerpat unijní peníze v roce 2014 v souvislosti s přijetím nového rozpočtového období EU.   

Podle ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) jsou teď v Polsku limity pro škodlivé látky asi trojnásobně měkčí než v České republice. „Poláci bezesporu budou muset jít na evropské limity, to znamená na limity, které platí u nás,“ uvedl Kajnar. Zároveň ale dodal, že není zcela přesvědčen o tom, že je Polsko schopno takové limity dodržet. Ekonomika našeho severního souseda prý není v dobré situaci a investice do průmyslu musí být rozsáhlé. Kraszewski v Praze přiznal, že Polsko skutečně ještě musí zharmonizovat své limity s evropskými normami. 

Zvýšené množství emisí ve vzduchu trápí Slezsko každou zimu. Obyvatelé Moravskoslezského kraje soudí, že podíl na smogu mají i zplodiny z polských průmyslových podniků. Konzultace s Polskem v tomto směru slíbil už Chalupův předchůdce v čele ministerstva a stranický kolega Pavel Drobil. Podle odborníků sice v Moravskoslezském kraji většinu času vane vítr směrem na Polsko, opačným směrem je to zhruba v deseti procentech roční doby. Větry se však otáčejí většinou v zimě, kdy vítr vane právě na české území, a v té době jsou naměřené koncentrace prachu maximální. Na polské straně hranic je totiž 22 průmyslových znečišťovatelů, zatímco na české jen osm.

Nedávný průzkum agentury Factum Invenio ovšem zjistil, že špatné ovzduší v Moravskoslezském kraji trápí obyvatele Ostravska méně než nezaměstnanost. Kvůli pracovním příležitostem by si přáli rozvoj těžkého průmyslu v regionu, současně by ale chtěli, aby byly podniky s podporou státu modernizovány. Podíl na znečištění vidí i v nekvalitním spalování v domácích topeništích a v dopravě.