Lidé pobírající sociální dávky to v Karviné nebudou mít jednoduché

Karviná - V Karviné přitvrzují v boji proti lidem, kteří dlouhodobě pobírají sociální dávky. Tamní odbor sociálních věcí již téměř polovině z nich snížil dávky na minimum a dalším pak vyplácí dvě třetiny dávek výhradně ve stravenkách. Ve městě momentálně pobírá dávky v hmotné nouzi celkem 3 200 osob. Jen v letošním roce jim stát na sociální podpoře vyplatí více než 140 milionů korun.

Důvody restrikcí ze strany města jsou jednoduché - nedostatečná snaha pracovat, gamblerství, alkoholismus a porušování zákonů. „Kontrolujeme například, zda osoby, které pobírají dávky, nehrají na automatech. Když zjistíme, že ano, místo peněžní výplaty dostanou sociální dávky formou stravenek,“ říká zástupce ředitele městské policie Václav Ožana.

„Pokud nám občan nedokládá, že si aktivně hledá práci, snižuje se mu dávka v hmotné nouzi. Odhadujeme, že pravidelně nám nedokládá asi 40 procent lidí bez práce,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí Blanka Dedoková. V rámci programu Nulová tolerance, který má za úkol kontrolovat lokality, kde žijí nepřizpůsobiví občané, se v kontrole lidí pobírajících sociální dávky velmi přitvrdilo. Na konci srpna město nechalo zbourat ghetto Vagonka a nepřizpůsobivé občany odtud přestěhovalo do jiných bytů. A právě tyto byty a jejich nájemníky nyní magistrát sleduje pod drobnohledem.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Primátor města dal jasný pokyn přitvrdit v akci Nulová tolerance, to znamená, že budou ještě systematičtější a přísnější kontroly tam, kde žijí problémoví lidé,“ vyjádřila se mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. Pokud vejde v platnost nová sociální reforma, město se na ni chystá okamžitě reagovat. Reforma by totiž měla nově umožnit exekuci sociálních dávek. Lidé, kteří pobírají sociální příspěvky a přitom páchají přestupky, by tak do budoucna mohli přijít o důležitou část příjmů. „Mohlo by to pomoci zamezit páchání některých přestupků, protože dnes jsou si ti lidé vědomi toho, že tu pokutu prostě zaplatit nemusí,“ myslí si Šárka Swiderová.