Ostrava chce po ministerstvu školství sto milionů korun na rekonstrukci stadionu

Ostrava - Dotaci ve výši sto milionů korun žádá Ostrava po ministerstvu školství na rekonstrukci městského stadionu ve Vítkovicích. Ta ještě přitom ani nezačala, ačkoliv ji město chtělo zahájit už v červenci. Přesto radnice slibuje, že stadion připraví včas, aby na něm od příští sezony mohli hrát fotbalisté Baníku.

Zatím jen parkoviště a obslužné komunikace připravují stroje v okolí vítkovického městského stadionu. Město totiž ještě nemá hotovou projektovou dokumentaci. A neznámá je i cena, kterou magistrát za rekonstrukci zaplatí. „Naše odhady jsou 350 až 450 milionů korun, ale záleží, jaké další dodatečné požadavky například od hasičů nebo jiných složek budou ještě na dokumentaci uplatněny,“ vysvětluje náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek. Město mezitím požádalo o stomilionovou dotaci ministerstvo školství. Podmínkou je však to, že převede rekonstruovanou východní tribunu z majetku společnosti Vítkovice Aréna přímo pod svou správu. „V případě, že bychom tu dotaci dostali, tak by to byla úžasná pomoc pro město při dobudování toho stadionu,“ řekl primátor Ostravy Petr Kajnar.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Hlavní část rekonstrukce by podle radnice měla s jistotou odstartovat po skončení příštího ročníku Zlaté tretry. Ve Vítkovicích by pak měl stát stadion s patnáctitisícovou kapacitou a úplně nebo částečně krytými tribunami. Splňovat bude všechny parametry pro pořádání špičkových atletických mítinků i mezinárodních fotbalových zápasů. Město přitom nezavrhuje do budoucna možnost vybudování zcela nového fotbalového stadionu. „V tuto chvíli na to ale nejsou prostředky, navíc se Baník potýká s existenčními problémy a je na dně ligové tabulky,“ dodal primátor Kajnar.

První velkou akcí pořádanou na nově zrekonstruovaném městském stadionu by mohlo být atletické mistrovství Evropy družstev v roce 2014. O kandidaturu se za podpory ostravské radnice uchází Český atletický svaz.