Těšínský divadelní festival překlenul hranici

Český Těšín - Mezinárodní festival Bez hranic ovládl Český a Polský Těšín. Divadelní představení, koncerty, multimediální vystoupení a workshopy mohou navštívit lidé po obou stranách hranice po čtyři podvečery. Na festivalu se představují amatérské i profesionální soubory z Česka, Polska i Slovenska.

Hra rakouského autora Petera Handkeho Podzemní Blues je příběhem cestujícího z metra, který usvědčuje své imaginární spolucestující z bezvýznamnosti a lhostejnosti. Divadelní lahůdku pro náročnějšího diváka přivezlo na festival Bez hranic Městské divadlo Žilina. „Postava se jmenuje Divoký muž. Podle mě jde o hluboce myslícího až intelektuálně vzdělaného člověka, který se nachází na úplné hranici své životní pouti,“ říká Boris Zacha, představitel hlavní role.

Festival Bez hranic letos slaví dvaadvacáté narozeniny. Na šesti scénách se odehraje celkem devět divadelních, hudebních a tanečních vystoupení v podání místních i hostujících souborů. „Myslím si, že festival je velmi zajímavý tím, jak kromě klasických her nabízí i úplné novinky. Například hra Dáma Single v podání Polského divadla z Bielsko-Biele měla premiéru teprve před týdnem a Jedlíci čokolády Klicperova divadla z Hradce Králové v květnu,“ poznamenal ředitel festivalu Janusz Legoń.

Asi nejpůsobivější zážitek připravila pro diváky polská scéna českotěšínského divadla. Klasickou hru Macbeth odehrála pod širou oblohou na Zámeckém vrchu v polské části Těšína. Což si pochvaloval samotný Macbeth v podání režiséra Bogdana Kokotka. „Máme tu nejkrásnější přírodní scénografii, jde hlavně o prostředí, ne o samotný děj. I proto se nám podařilo hru výrazně zkrátit.“

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod