Dotace z EU se tenčí, některé obce chtějí změnu hodnocení projektů

Ostrava – Dosáhnout na finanční prostředky z Evropské unie bude čím dál složitější. Třeba na rozvoj Moravskoslezska bylo v rámci Regionálního operačního programu vyčleněno od roku 2007 do roku 2013 původně 18 a půl miliardy korun, uvolněno jich ale nakonec bude jen pět. Žádostí měst a obcí o dotace přitom přibývá.

Regionální rada Moravskoslezska podpořila během pěti let 600 projektů, nejčastěji na rozvoj infrastruktury. V boji o dotace mezi středními městy a malými obcemi patřily k nejúspěšnějším Kopřivnice, Nový Jičín, Český Těšín, mezi malými obcemi pak třeba Velká Polom nebo Štramberk.

Projektová dokumentace, díky níž žádající obce a města mohou získat dotace, připomíná diplomovou práci, stojí čas i peníze. V případě úspěchu se ale bohatě vyplatí, třeba právě ve Velké Polomi získali z fondů EU přes 51 milionů korun na rekonstrukci školy, novou tribunu, vybudování víceúčelového hřiště a na novou mateřskou školu. „Je to obrovská kupa analýz, podkladů, demografických vývojových řad, variantních řad, prostě je to dílo velmi náročné,“ říká starostka Ludmila Bubeníková. Podle vlastních slov se ani nemůže pochlubit dobrými vztahy s politiky, kteří v klíčovém výboru sedí.

Starostové obcí a měst, kteří se nepotkali s úspěchem svých žádostí o dotace z Regionálního operačního programu, naproti tomu volají po dvoustupňovém výběrovém řízení. Dokumentační projekt by nechali zpracovat až poté, co budou s jistotou zařazeni do dotačního programu. Starostka Fulneku Jana Mocová to zdůvodňuje třeba tím, že jí pak zůstávají projektové dokumentace za statisíce, které už nevyužije, „protože málokterá obec nebo město je schopno bez dotačního titulu tu akci zrealizovat.“

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Regionální rada ale takovou změnu odmítá s odůvodněním, že kvalitní výběr spočívá právě ve srovnání již vyhotovených projektů. Zároveň připomíná, že žadatelé o dotace mají rok na bezplatné konzultace.

Vydáno pod