Mladík, který pořezal děti, dostal 9 let

Olomouc – Jenom zázrakem přežily tři děti útok sedmnáctiletého mladíka, kterého teď za jejich pobodání poslal olomoucký vrchní soud na devět let za mříže. Podle obžaloby mladý muž útočil bezdůvodně, o to však brutálněji. Nebýt šťastné náhody a včasné lékařské pomoci, těžkým zraněním, která jim mladík nožem způsobil, by dvě z napadených dětí podlehly.

Mladík, který loni v Ostravě pobodal tři děti staré devět, třináct a čtrnáct let, stanul před soudem podruhé. Krajský soud v Ostravě ho už dříve poslal na devět let za mříže, útočník se však odvolal s tím, že nechtěl zabíjet. Soudkyně však tehdy rozpoznala jeho vražedný úmysl a dnes vrchní soud její verdikt potvrdil. „Krajský soud správně posoudil jeho jednání jako pokus provinění vraždy spáchané na více osobách, navíc na osobách mladších patnácti roků – tedy na dětech. Výjimečný devítiletý trest odnětí svobody v rámci sazby pěti až deseti let, jak je možno mladistvému nejvýše uložit, lze označit za přiměřený. Šlo o závažné provinění,“ shrnul předseda odvolacího senátu Petr Angyalossy. Mladý muž proto teď zamíří do věznice pro mladistvé.

Útoky na děti přišly poté, co se s tehdy šestnáctiletým chlapcem rozešla dívka. Nejprve se opil, potom vyrazil do ulic. Mladík u sebe měl nůž s šestnácticentimetrovou čepelí, kterou zaútočil na tři děti. Nejhorší následky měl útok na nejmladší z nich. Devítiletý hoch skončil se zraněnými játry, ledvinami, žaludkem a plícemi v nemocnici, kde lékaři bojovali o jeho život.

Útočník byl podle obžaloby dlouhodobě problémový. Přesto se spolu se svým obhájcem snažil dokázat, že neměl v úmyslu zabíjet. „Především pokud jde o první útok toho nezletilého, kdy se jednalo o dvě běžné ranky,“ bezvýsledně argumentoval obhájce Antonín Černý.

Během necelé dekády, kterou stráví ve vězení, se chce agresivní mladý muž vzdělávat. Bude se učit zedníkem.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)