Mosty na Novojičínsku poničené poslední povodní už opět stojí

Nový Jičín - Poslední povodní stržené nebo poškozené mosty na Novojičínsku se dočkaly obnovy. V Novém Jičíně dokončili stavbu nového přemostění v místní části Žilina. Další most a lávka přibude ještě letos v místní části Bludovice. Nový Jičín je poslední obcí postiženou bleskovou povodní, která ještě státu nevrátila zapůjčená mostní provizoria. Provizorní most v Žilině se bude demontovat v sobotu. Úsek přilehlé silnice Nový Jičín - Mořkov bude muset být kvůli tomu dočasně uzavřen.

Na břehu Jičínky v novojičínské místní části Žilina stále zůstává torzo původního mostu zničeného při bleskových povodních z konce června 2009. Nový, dřevěný most město postavilo na jiném místě. „Dřevěný je z ekonomických důvodů a jinde je umístěný proto, že v místě původního mostu byly nevhodné vlastnické poměry. Nové umístění také lépe vyhovuje požadavkům Povodí Odry na umístění mostovky nad hladinou stoleté vody,“ vysvětluje Michaela Mrklovská z MÚ Nový Jičín. Vedle nového mostu stále ještě stojí provizorium zapůjčené ze státních hmotných rezerv.

Armáda na Novojičínsku smontovala celkem pět provizorních mostů. Tento je poslední. Tři provizorní přemostění z Kunína a Životic u Nového Jičína už obce vrátily. Čtvrté teprve nedávno ustoupilo stavbě nového betonového mostu v ulici U jezu mezi Novým Jičínem a Bludovicemi. Provizorní most zde stál téměř dva roky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jak uvedla mluvčí Správy státních hmotných rezerv Irena Široká, lhůta bezúplatné výpůjčky mostů vyprší 17. července 2012. Most U jezu má být hotový v polovině listopadu. Ještě o měsíc dříve skončí rekonstrukce nedaleké lávky uprostřed Bludovic, kterou povodeň těžce poškodila. Na všechny mosty dostala radnice evropskou dotaci. „Původní rozpočet na všechny tři stavby byl téměř jedenáct milionů korun. Ve výběrovém řízení se částku podařilo snížit na necelých šest milionů korun,“ řekla tisková mluvčí MÚ Nový Jičín Marie Machková.