Plumlovská přehrada je po revitalizaci

Plumlov - Po dvou letech končí revitalizace Plumlovské přehrady. Během dvou týdnů odvezou nákladní auta poslední nánosy bahna ze dna nádrže i z Podhradského rybníka. Práce na vodním díle se prodražily o téměř 15 milionů korun. Rozdíl by mělo zaplatit Povodí Moravy z vlastních zdrojů.

Pět a půl milionu vypuštěných kubíků vody, 22 tisíc nákladních aut odvezeného bahna, 20 tun odlovených ryb, 19 tisíc zachráněných škeblí a pouhá dvě procenta uhynulých živočichů, to je revitalizace Plumlova v číslech. „Bylo provedeno odtěžení sedimentů v požadované tloušťce 40 centimetrů. Jsou nahrnuty na hromadách z důvodu proschnutí a teď se začínají vyvážet,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Zdeněk Loutocký.

Odtěžení nánosů bahna přišlo už na 110 milionů korun. Patnáct milionů, o které jsou práce dražší, zaplatí Povodí Moravy z vlastních zdrojů. „Odtěžili jsme o 29 tisíc metrů krychlových sedimentů víc, protože jsme chtěli mít jistotu, že sedimenty, co zůstaly na dně, jsou zdravé a je v nich co nejmenší obsah sinic,“ vysvětlila tisková mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Těžká technika začne znovu brázdit dno nádrže v únoru příštího roku, kdy začne oprava 80 let staré hráze, která bude stát dalších 150 milionů korun. Než začnou vodohospodáři Plumlov na jaře roku 2013 napouštět, bude podle biologů nutné nejprve vysekat všechnu zeleň a nádrž vyvápnit. „Vápno způsobí jednak mineralizaci, pročistění a zabrání, aby se živiny dostaly k sinicím,“ vysvětluje biolog Petr Loyka. Práce finišují i na projektu odtěžení Podhradského rybníka za 23 milionů korun. Napouštět ho Povodí Moravy hodlá příští rok na podzim. Do té doby tu vybuduje koupací zónu pro turisty a mokřad. Ten by měl čistit vodu, která pak poteče do Plumlovské přehrady. Podobné čistící zóny fungují například v Maďarsku na Balatonu.

Vydáno pod