V Olomouci se koná výstava exotických ptáků

Olomouc – Na olomouckém Výstavišti Flora se koná výstava Exota Olomouc, která patří k největším svého druhu v Evropě. Pavilony areálu zaplnily klece a voliéry s papoušky a dalšími exotickými ptáky ze všech koutů světa. Výstava s téměř čtyřicetiletou tradicí bude trvat do neděle.

„Je to jedna z největších výstav, která kdy byla na našem území uspořádána,“ říká pořadatel výstavy Jan Sojka. Lidé mohou ve voliérách a klecích obdivovat na 2 500 ptáků ze všech kontinentů. Naleznou zde například kolekci bažantů, okrasného vodního ptactva, holoubků, měkožravé nebo hmyzožravé ptáky. V dalším pavilonu pak nechybí kanáři, andulky nebo zebřičky, které bude hodnotit odborná porota.

„K nejvzácnějším ptákům, které mohou návštěvníci na výstavě vidět, patří kakadu palmový. Na otevřené výstavě je vůbec poprvé v Evropě. Poprvé v Česku i Evropě jsou na naší výstavě také dva druhy papoušků pyrura. Mezi další vzácné druhy patří kakadu havraní, kterého tu máme,“ dodává Sojka. Raritou je také první české plemeno kanárka - kanárek olomoucký. 

Letošní výstava je oproti jiným odlišná také díky novému typu výstavních klecí pro drobné ptáky. Jsou totiž vyrobené z recyklovatelného kartonu a po výstavě se mohou ekologicky zlikvidovat.

Výstava Exota Olomouc, na kterou letos dorazilo podle Sojky na 170 chovatelů z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se koná každé dva roky. Založena byla v roce 1974. Průměrná návštěvnost výstavy je 15 tisíc až 20 tisíc lidí.

Vydáno pod