Čochtani Sedláček a Lichý řádí na scéně ostravské operety

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské v další premiéře uvádí představení Divotvorný hrnec. Americký muzikál s původním názvem Finianova duha k nám přivezli Voskovec s Werichem a v roce 1948 byl vůbec prvním zámořským muzikálem uvedeným v celé Evropě. V hlavní roli vodníka Čochtana se střídají dvě výrazné ostravské herecké osobnosti – Norbert Lichý a Jiří Sedláček, režie se ujal Lumír Olšovský. První premiéru mělo nové nastudování ve čtvrtek, druhá je na programu dnes od půl sedmé večer v Divadle Jiřího Myrona.

Z původní broadwayské Finianovy duhy se stal Divotvorný hrnec, z irských emigrantů čeští přistěhovalci a pohádkový skřítek Og se proměnil ve vodníka Čochtana, kterého si v československé premiéře zahrál sám Jan Werich. V ostravském divadle Jiřího Myrona se této role zhostil Norbert Lichý a Jiří Sedláček. „Odpovědnost je to jak hrom. Jsme každý úplně jiný, ať se zdá, že ne, a prostě něco bude vyhovovat těm a něco bude vyhovovat těm druhým,“ myslí si Norbert Lichý. „Norbert má ten hlas podobný Werichovi, takže se pokládá více na to slovo, já třeba někdy spíš na změny těch nálad,“ doplňuje jej Jiří Sedláček.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Voskovec s Werichem to přepsali geniálně do podoby pohádky a pohádka je něco, co má divák hrozně rád,“ říká k představení dramaturg Patrick Fridrichovský. Divotvorný hrnec, to je příběh o touze po domově a štěstí a také poutavá hudba Burtona Lanea. Ostravští tvůrci většinou zachovali muzikál tak, jak jej upravila legendární dvojice, k jedné změně ale přece jen přistoupili. „Ti černoši, kteří tvořili družstvo v tom někdejším znění, tak v tom našem podání už družstevníci nejsou, protože by se diváci asi těžko přenesli do Ameriky 40. let, spíše by mysleli na družstva Československa a to jsme nechtěli,“ vysvětluje režisér Lumír Olšovský.