Krém za korunu jako nová past na seniory

Nový Jičín - Z podvodu podezřívají obyvatelé Nového Jičína firmu, která starším lidem rozdává krémy za korunu. Chce po nich ale osobní údaje a podpis. Někteří až dodatečně zjistili, že se tím nevědomky zavázali k ročnímu téměř pětitisícovému poplatku. Když ho neuhradí, hrozí jim pokuty. Případ už šetří policie.

Novojičínští senioři se obávají, že na ně podvodníci připravili další past. Mladí lidé v tričkách s nápisy AKCE - KRÉM ZDARMA jim v centru města nabízeli přípravek na křečové žíly. Stál jednu korunu, pokud se oslovení zároveň písemně zavázali, že vstoupí do drogerijního klubu. „Až jsme ušli pár kroků a byli kousek dál, uvědomila jsem si, že nemám kopii té smlouvy. Ale děvčata už taky nikde nebyla,“ vzpomíná jedna z poškozených.

„On mi neřekl, že se mnou uzavírá smlouvu. Tvrdil, že nás dá do databáze, aby šéf věděl, že ten krém je u určité osoby, která bydlí tam a tam,“ říká další. Výpovědi lidí, kteří smlouvu podepsali, se shodují. Nikdo z nich se nedozvěděl, že za roční členství v klubu musí do 30ti dnů zaplatit 4650 korun. V opačném případě jim totiž hrozí sankce. Nedostali ani takové údaje, jako je adresa firmy nebo číslo bankovního účtu, na který mají poplatek zaslat.

„Logické je, že to nikdo nezaplatí, protože nikdo ani neví, kam to poslat. Dluh se bude nabalovat, přijde exekutor a vzniknou z toho obrovské sumy,“ bojí se dcera poškozené Jana Šturmová. Sama se o všem dozvěděla, když ji o pomoc požádala její 73letá matka. Náhodou pak distributory potkala a smlouvu se jí od nich podařilo získat. Když si ji přečetla, předala ji policii.

„Policisté prošetřují několik možných verzí. Podařilo se zajistit kamerový záznam z místa, kde mělo docházet k nabídce a prodeji,“ uvedl mluvčí Policie ČR Nový Jičín Zbyněk Tomšík. Firma STREEMSUN, která je na smlouvě uvedená, sídlí v Ostravě. Vyjádření se nám ale od ní získat nepodařilo. Paní Šturmová se chce obrátit na soud, aby smlouvu, kterou její maminka podepsala, zrušil. Lidé mohou smlouvu vypovědět také písemně. Pokud ale nedostali její kopii, nemají ani adresu, kam by výpověď poslali.