Unikát mezi rozhlednami stojí ve Městě Albrechtice

Město Albrechtice – Zajímavý způsob, jak využít nepotřebné telekomunikační věže, vymysleli ve Městě Albrechtice. Ze dvou vysílačů, se kterými si telefonní společnost nevěděla rady, vznikla unikátní rozhledna. Je z ní vidět česko-polské pohraničí.

Celkem 149 schodů, 24 metrů nad zemí a 18 metrů dlouhá vyhlídková lávka, tak by se daly shrnout parametry nové rozhledny, jediné svého druhu v Česku. Věže město odkoupilo v roce 2006 od telekomunikační společnosti za symbolických tisíc korun. Přestavba na rozhlednu si vyžádala přes pět milionů. „Projekt byl hrazený z operačního programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013,“ uvedl starosta Města Albrechtice Luděk Volek (SNK ED). Do projektu Slezsko bez hranic se kromě Města Albrechtice zapojili také dva polští partneři. V Glogówku tak vznikla nová astronomická observatoř, v Biale opravili historickou vodní tvrz. Od společného projektu si všichni slibují posílení turistického ruchu. „Chceme to naše Slezsko propagovat, dotáhnout sem turisty, protože tu máme strašně moc pěkných věcí. Snažíme se, aby si lidé všimli, že ty hranice už neexistují,“ dodal starosta Volek.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Nová rozhledna vznikala tři měsíce, při slavnostním uvedení do provozu se dočkala také posvěcení. „Je křesťanskou tradicí, že vše, co člověk vytvoří, odevzdá Bohu. Každá taková věc pak sebou nese element boží ochrany. Například na tuto vyhlídkovou věž je potřeba vyjít dost vysoko a některým lidem může být útěchou, že nad tímto místem bdí Boží láska,“ prohlásil kvardián kláštera františkánů v Glogówku Krystof Hura.

Rozhledna bude otevřena celoročně, vstup na ni je bezplatný.