Havířov jedná o bezpečnosti ve městě, diskutuje i s RPG

Havířov - Kvůli obavám z konfliktů podle šluknovského scénáře nyní diskutují zástupci magistrátu Havířova spolu s občany, policií a také společností RPG. Ta totiž odkoupila bývalé hornické byty a čelí kritice, že tím do města přiláká nezvladatelné množství nepřizpůsobivých lidí. Havířovští si dlouhodobě stěžují na poměry v lokalitách, kde dlouho do noci hraje hudba a častým jevem jsou také krádeže a přepadávání na ulici.

Obyvatelé Havířova nyní nedůvěřivě vzhlíží k záměrům společnosti RPG. Podle mnohých totiž sestěhuje nepřizpůsobivé rodiny, čímž se bezpečnost ve městě zhorší. Zástupci firmy však tyto úvahy odmítají. „Nebudeme, nechceme a nikdy jsme nechtěli přivádět masivně lidi, kteří by zhoršili zdejší bezpečnostní situaci,“ dodal mluvčí RPG Real Estate Petr Handl.

Podle primátora Havířova je na vině špatná legislativa, která by městům měla dát větší šanci zakročit. Na jednání proto přišel s několika nápady, jak situaci v Havířově zlepšit. Počítá zejména s přeorganizováním policejního dohledu nad městem. Pomocnou ruku chce navíc přiložit právě RPG. „Máme připraveny naše prostory, které dáme k dispozici policii i pro vytvoření dalších služeben,“ dodal Handl.

Ředitel havířovské policie Bohuslav Midas městu nabídl možnost přesného rozpisu hlídek, které budou mít na starost vymezený prostor města. Ani to však obyvatelům ke spokojenosti nestačilo. Po hodině a půl ukončil jednání primátor Havířova a lidé odsud odcházeli značně znepokojeni. K další diskuzi by město mělo zasednout ve středu.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)