Nevýhodný prodej přivolal na šenovskou radnici policii

Šenov u Nového Jičína – Prodej bývalé vojenské posádky v Šenově u Nového Jičína šetří policie. Nová radniční koalice si nechala vypracovat posudek, podle kterého předchozí vedení obce prodalo nemovitosti a vybavení objektů za podezřelých okolností. Případ proto předala policii. Bývalý starosta tvrdí, že jde o vyřizování účtů. Současná radnice oponuje, že zpráva ani oznámení na policii na nikoho přímo neukazují.

Na místě historických budov šenovských vojenských skladů vzniká obchodní centrum. Současná radnice má ale za to, že prodej areálu nebyl čistý. Zadala proto vypracování kontrolní zprávy. Areál získala obec před šesti lety převodem z ministerstva obrany. Tehdy měl účetní hodnotu 100 milionů korun. Zpráva kritizuje, že jej radnice rozprodala za mnohem nižší cenu a bez výběrového řízení. „Dostupné informace ke způsobu prodeje, stanovení cen, výběru kupujících jsou zcela minimální. Ceny, které byly v prodejních smlouvách stanoveny, nemají pravděpodobně žádný základ v nějakém odborném posudku nebo ocenění,“ stojí v kontrolní zprávě.

Podle bývalého starosty Vladimíra Demetera radnice postupovala podle zákona. Prodej hal ohlásila na úřední desce a kromě nájemců se nikdo nepřihlásil. Největší pozemek potom nabídla ve výběrovém řízení. První kolo kvůli odstoupení vítěze zkrachovalo, do druhého se přihlásil jediný zájemce, současný majitel. „Odhad byl kolem 60 milionů a tuto částku obec získala,“ tvrdí bývalý starosta Vladimír Demeter.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Současné radnici takové vysvětlení nestačí, případ proto předala policii. I se závěry vlastního šetření. „Další problémy, které jsme zjistili, byly v inventurách obecního majetku, kde chybí asi 300 položek, které nebyly fyzicky dohledány,“ uvedl současný starosta Vojtěch Hývnar. „Nějaký majetek tam zůstal, vybavení jako soustruh a podobně. To všechno se dalo na technické služby. Samozřejmě došlo tam i k rabování, přestože jsme se snažili s bezpečnostní firmou to zajistit, bohužel se nám to nedařilo,“ vysvětluje bývalý starosta Demeter. Novojičínští kriminalisté se už tímto případem zabývají, zatím ale nebyla obviněna žádná konkrétní osoba.