Z Ostravy do Beskyd po cyklostezce? Už brzy!

Ostrava – Dojet v klidu na kole z Ostravy až do Beskyd je sen téměř každého cyklisty a brzy se stane skutečností. Cyklostezka Ostrava–Beskydy má být hotova do dvou let. Před dokončením je úsek mezi Vratimovem a Sviadnovem, na který obce získaly z evropských fondů 34 milionů korun.

Cyklostezka bude dlouhá téměř 45 kilometrů a povede až na Ostravici. O takzvané beskydské cyklodálnici se mluví téměř 15 let. Zatím vznikly jen některé její úseky a ty se brzy začnou propojovat.

Například právě vznikající úsek, který spojí Vratimov, Řepiště, Paskov, Žabeň a Sviadnov, se už za rok napojí na síť frýdecko-místeckých cyklostezek. „V minulosti měly obce velké problémy se získáním dotací. V roce 2007 se podařilo domluvit celkem pěti obcím, kde chyběla cyklostezka, a spojily jsme se,“ říká předseda svazku obcí Region Slezská brána Rostislav Kožušník.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

 „Cyklostezku na území obce už máme vybudovanou od 90. let. Hledali jsme strategického partnera, abychom mohli cyklostezku budovat dál,“ doplňuje jej starosta Sviadnova David Novák. Nová část mezi Vratimovem a Sviadnovem bude dlouhá téměř osm kilometrů a z velké části povede po nově opravené protipovodňové hrázi.

Dále už začala vznikat také další část ostravsko-beskydské „cyklodálnice“. Nově se staví mezi Hodoňovicemi a Ostravicí. Kompletní beskydská trasa má být hotova v roce 2013.

Vydáno pod