Umělý kloub s antibiotiky umějí voperovat v Novém Jičíně

Nový Jičín – Novojičínští ortopedi použili jako první v republice novou metodu, která vyléčí infekci po výměně kolenního kloubu. Infekce postihuje asi dvě procenta lidí s implantátem. Aby jí předešli, lékaři do zanícené rány na několik týdnů voperují kloub, který obsahuje antibiotikum. To se v pravidelných dávkách uvolňuje a zánět tak vyléčí podstatně rychleji.

Umělý kloub dostala devětasedmdesátiletá Anna Novotná před jedenácti lety, po čase s ním však zažila velké problémy. „Byla jsem nucena jít znovu na operaci. Bála jsem se, že to nepřežiju, ale teď jsem ráda, že jsem šla, protože už můžu zase aspoň přejít chodbu,“ pochvalovala si krátce po operaci.

Novojičínští ortopedi voperovali paní Novotné implantát, se kterým už běžně pracují lékaři v Itálii nebo Německu. U nás však novojičínští lékaři použili antibiotikový kloub jako první. „Implantát umožňuje pohyb kolenního kloubu po operaci, je napuštěný antibiotikem – speciálně podle typu infekce pacienta,“ prozradil primář ortopedie Nemocnice Nový Jičín Michal Mačák.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Přizpůsobení léčiv pacientovi je největší přednost kloubu. Problémy s infekcí řeší ortopedi několika způsoby. „Odstranění endoprotézy a zavedení spaceru, ovšem bez pohybu kolene, nebo se dělá cementovaný spacer přímo na sále, kdy ale ta kvalita není dokonalá a pohyb je špatný,“ shrnul primář Mačák.

Implantát s antibiotiky se standardně dává na šest až osm týdnů, ve výjimečných případech ale může být v těle až půl roku. Operace je náročná na čas, trvá asi hodinu a půl, pacientka ale, pokud nebudou komplikace, půjde za dva týdny domů a začne rehabilitovat.