Ostrava se potýká s narůstající chudobou

Ostrava – Chudých lidí v Ostravě a jejím okolí rychle přibývá. Ročně se nejchudší vrstva v regionu rozroste až o 20 procent, varuje Charita i Armáda spásy – azylová zařízení proto byla letos ze sta procent vytížena už i v letních měsících. K ohroženým skupinám patří hlavně senioři. Roste i počet lidí zatížených dluhy. Na pomoc nejchudším lidem zorganizovala Charita Ostrava na 18. října velký happening na Masarykově náměstí. Upozorní na různé aspekty chudoby přehlížené v České republice i ve světě. Přesně v 16:30 se proti chudobě rozezvučí všechny zvony ve městě.

Chudí lidé nežijí ve vlastním, jejich domovy jsou parky, sklepy nebo nádraží. Ať už se dostali na ulici vlastní vinou, nebo nešťastnou náhodou, přibývá jich. Jen Ostrava má podle odhadu už asi tisíc bezdomovců. „Počet lidí bez domova stále narůstá. Za poslední tři roky meziročně přibývá 20 procent lidí, kteří potřebují pomoc,“ uvedl oblastní ředitel Armády spásy Jan Krupa.

Na prahu chudoby se stále častěji ocitají i lidé, kteří upadli do dluhové pasti. „Je tady velké lákadlo, že člověk potřebuje okamžitě auto, elektroniku, potřebuje jet na dovolenou. Je velice tragické, že u nás neexistuje žádná regulace reklamy na spotřebitelské úvěry,“ podotkl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Alarmující podle sociálních pracovníků je především, že roste počet ohrožených seniorů a také matek samoživitelek.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Úřady přitom přiznávají, že k rozšíření chudoby mohou přispívat samy nebo jejich prostřednictvím stát. „Já si můžu utahovat opasek, ale jen určitou dobu. A to je ta otázka, jestli máme dobře nastavený systém bydlení, důchodovou reformu a další věci,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí ostravského magistrátu Jaroslava Rovňáková.

Plánované zákony se s ohledem na nejchudší vrstvu nelíbí ani odborníků. „Dopady nejrůznějších reforem se týkají především těch sociálně slabých, takže jediné řešení, které se dá doporučit, je modlit se, aby člověk mezi ty sociálně slabé nespadnul,“ poznamenal skepticky sociolog Jan Keller.

Vydáno pod