Olomoucké výstaviště zaplnila zelenina a ovoce

Olomouc - Úroda špičkových pěstitelů ovoce a zeleniny z celé republiky zaplnila olomoucké Výstaviště Flora, které od dnešního dne hostí největší tuzemskou přehlídku svého druhu - podzimní výstavu Flora Olomouc. Současně s ní se v areálu konají podzimní zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima. Akce potrvají do nedělního podvečera. Loňský ročník navštívilo přes 28 tisíc lidí.

Na expozici přijelo více než 300 vystavovatelů a prodejců z Česka, Slovenska a Polska, kteří nabízejí květiny, ovocné stromky, keramiku, skleníky, krby, pomůcky a mechanizaci pro zahradníky, zahradní nábytek a další sortiment na podzimních zahradnických trzích. Návštěvníci expozice míří zejména do hlavního pavilonu A, který patří především členům Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy. Nejlepší domácí pěstitelé v něm vytvořili z tisíců kusů svých výpěstků expozici s názvem Paleta barev.

Olomoucké výstaviště zaplnila zelenina a ovoce
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

Doprovodný festival gastronomie a nápojů Olima nabízí zájemcům mimo jiné ochutnávky regionálních potravinářských firem, biopotravin a vín. Akce bude dále zahrnovat soutěže například ve vaření pokrmů z brambor či soutěž štrůdlování. Součástí festivalu Olima je i tentokrát klání o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Do letošního ročníku účastníci soutěže přihlásili celkem 325 vzorků pálenek. Hodnocení se uskutečnilo v polovině září. Vítěze pořadatelé klání vyhlásí v sobotu na výstavišti.

Soutěže se konají i v rámci samotné výstavy Flora. V klání o nejlepší expozici v oboru ovocnářství zvítězila podle Studené společnost Úsovsko, v soutěži o nejlepší kolekci odrůd v oboru ovocnářství Hospodářské družstvo Určice a v kategorii o nejlepší školkařskou kolekci společnost Arbia Zlín. V oboru zelinářství vyhrála klání o nejlepší expozici firma MORAVOSEED.

Olomoucké výstaviště zaplnila zelenina a ovoce
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK
Vydáno pod