Společnost RPG chce při obsazování svých bytů spolupracovat s městy

Ostrava/Opava - Společnost RPG se dohodla s městy na spolupráci při pronajímání svých volných bytů. Radnice mají velký strach, aby se do měst nestáhly velké skupiny nepřizpůsobivých občanů a společenská situace se nevyhrotila tak, jako se stalo například v severních Čechách. Zvěsti o takových plánech realitní firmy přitom na Ostravsku kolovaly. Problematiku bydlení a sociálně vyloučených oblastí bude na své říjnové konferenci v Ostravě řešit sdružení nájemníků. Setkat by se znovu měli i zástupci společnosti RPG s představiteli kraje a měst.

RPG má volné byty v mnoha severomoravských a slezských městech – například Orlové, Opavě, Ostravě, Karviné a Havířově. Všude mají lidé strach, že se do neosídlených bytů budou stěhovat nepřizpůsobiví obyvatele z celé republiky. Firma to ale zásadně popírá. „To nikdy nebylo, není a nebude plánem naší společnosti, proto jsme taky iniciovali setkání s představiteli kraje a všech měst a obcí, kde máme náš bytový fond,“ tvrdí mluvčí RPG Byty Petr Handl.

Jedním z míst, kde mělo údajně vzniknout ghettoi, je kylešovické sídliště v Opavě. Obyvatelé si už stěžovali na zhoršenou bezpečnostní situaci. Úřady jsou ale přesvědčeny, že se v Kylešovicích nic neděje. „Provedli jsme monitoring té oblasti, chodily tam naše sociální pracovnice a městská policie posílila hlídky a kontroly, ale nic zásadního se nepotvrdilo,“ říká náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady.

Přesto není město k obavám obyvatel hluché a bude příští úterý jednat o situaci na sídlišti s občany i společností RPG. „Chceme s RPG provést kontrolu těch jejich bytů, abychom věděli, kdo přesně v bytech bydlí, chceme oblast zmonitovorat podrobněji,“ dodává Pavla Brady.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

RPG má v současnosti v regionu asi 300 prázdných bytů. Podle svých slov je nechává prázdné právě proto, že nechce nájemníky za každou cenu. Se zástupci měst se pak dohodla na další spolupráci při jejich obsazování. „Budeme hledat využití našich volných bytů například na seniorské bydlení, sociální bydlení, či jiné bydlení, které dnes obce kvůli absenci vlastního bytového fondu nejsou schopny nabízet,“ říká mluvčí RPG Byty Petr Handl. K bezpečnosti v oblastech by měl přispět i kamerový systém, který RPG vybuduje. První by měl být spuštěn v Ostravě-Kunčičkách už letos v listopadu.