ČSSD už nechce Palase v čele Moravskoslezského kraje

Praha – Šance nynějšího hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase na znovuzvolení do čela kraje v příštím roce se výrazně snížily. Předsednictvo ČSSD dnes totiž schválilo nominaci Palasova náměstka Miroslava Nováka na pozici krajského lídra v příštích volbách. Novinářům to po jeho jednání oznámil předseda strany Bohuslav Sobotka.

Palas by teoreticky ještě mohl získat nominaci z kraje. Zdá se ale, že hejtman, který se dostal do sporu se Sobotkou kvůli pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel podnikatele Tomáše Chrenka, je zřejmě ze hry o další vedení kraje venku. Aby Jaroslav Palas nekandidoval na hejtmana, v minulosti žádali také další vrcholní členové sociálních demokratů. Mezi nimi například středočeský hejtman David Rath či místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Kampani bude příští rok šéfovat Hamáček

Vedení ČSSD dnes také rozhodlo o tom, že volebním manažerem strany pro krajské a senátní volby v příštím roce bude poslanec Jan Hamáček. Vedení ČSSD také dalo zelenou některým kandidátům v senátních a krajských volbách, které nominovaly kraje. Do Senátu bude kandidovat například nynější poslanec a bývalý ministr vnitra František Bublan.

Cílem ČSSD je podle Sobotky vyhrát příští rok v krajských i senátních volbách. Strana má podle něj ambici obhájit své dominantní postavení v krajích, které nyní ovládá všechny. Pomoci jí k tomu má i Hamáček, který se podílel na volební kampani ČSSD v loňských senátních a komunálních volbách. Pro sociální demokraty dopadly úspěšně. Hamáček bude mít k dispozici volební tým, ve kterém bude dalších deset až patnáct lidí.