Projekt cyklostezky na Novojičínsku stále žije

Nový Jičín – Ještě před měsícem byla cyklostezka z Nového Jičína k úpatí Beskyd do Hostašovic už téměř odepsanou myšlenkou. Tehdy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídla pozemky pod tratí zničenou před dvěma lety bleskovou povodní za miliony korun. To ale radnice odmítly. Teď správce kolejí otočil a snížil ceny na pouhý zlomek. Radnice se tak znovu vrátily k projektu cyklostezky.

Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally je připravena smlouva na dlouhodobý pronájem na dobu pěti let s částkou ročního nájemného přibližně 263 tisíc korun. „My předpokládáme, že zároveň bude připraven prodej, který musí schválit Vláda České republiky,“ doplnil Halla. 

Výsledná cena bude nakonec ještě nižší, zaplacený nájem se od ní odečte. To už obce s výhradami vítají. Podle nich pomohl silný tlak a připomínky dřívějších slibů, že úřady obcím v budování cyklostezky pomohou, pokud podpoří zrušení ztrátové trati. 

Nájemné a následnou cenu prodeje bude Svazek obcí platit jako celek. Politici se teď musí rozhodnout, jaký podíl na sebe každá z pěti radnic vezme. Otázkou nyní je, zda to bude podle počtu obyvatel, či podle délky jednotlivých úseků, nebo například procentuálním klíčem. 

Nájemní smlouvu budou do konce roku projednávat zastupitelé všech pěti radnic. Projekt k evropským fondům podají na jaře, stavba by pak měla začít nejdříve za rok.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)