Kalousek vrací úder místopředsedovi VV Jarolímovi

Praha – Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím podal ve středu trestní oznámení na ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska pro údajné zneužití pravomoci v souvislosti s firmou Ostroj Opava. Podle Kalouska jde o vykonstruované udání a pro ministra důvod podat na Jarolíma trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. Chce tak bránit své dobré jméno.

„Opravdu mě unavuje být neustále terčem nepravdivé účelové kriminalizace, z tohoto hlediska pokládám styl Věcí veřejných za politicky nepřijatelný a lidsky odporný,“ řekl pro ČT ministr Kalousek. Trestní oznámení podle Kalouskova vyjádření míří na případ, který se týká činnosti společnosti Konpo, dceřiné společnosti České konsolidační agentury s pohledávkami akciové společnosti Ostroj. „Tato operace proběhla v roce 2001 (v době opoziční smlouvy) a já ji nemohl nijak ovlivnit,“ uvedl Kalousek ve své reakci. Kdykoli je prý připraven dokumenty týkající se případu předat orgánům policie.

Na Kalouskův vztah s Ostrojem před rokem v létě upozornil předseda KSČM Vojtěch Filip. Uvedl, že začátkem roku 2008, tedy v době působení Kalouska na postu ministra financí, byla podle něho „podvodným způsobem“ vymazána zástavní práva k nemovitostem Ostroje. Společnost přitom prý měla z roku 2001 dluh státu ve výši 533 milionů korun. Podle dnešního Kalouskova vyjádření ale byla vymazána zástavní práva z katastru už v roce 2001. „Celá kauza byla v následujících letech mnohokrát šetřena orgány činnými v trestním řízení, padlo několik obvinění a byly vyneseny nepravomocné rozsudky, které byly později vrchním soudem zrušeny,“ dodal Kalousek.

Miroslav Kalousek: „Cítím povinnost bránit nejen své dobré jméno, ale veřejně čelit fízlovskému politickému stylu Věcí veřejných. Podávám proto na místopředsedu Jarolíma trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění.“

Podávání trestních oznámení na koaliční partnery se pomalu stává normou vládnoucího kabinetu. Agilní je především nejmenší vládní strana Věci veřejné. Samotný Jarolím podal v září trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli likvidaci ropných vrtů na Hodonínsku. Vítěze tendru na odstranění ekologické zátěže vybralo ministerstvo financí. Další trestní oznámení podal v srpnu kvůli dřívějším zakázkám na ministerstvu pro místní rozvoj.

Tomáš Jarolím
Zdroj: ČT24
Vydáno pod