Do Přerova míří špičky jazzové scény

Přerov – Do Přerova se na tradiční Československý jazzový festival sjeli hudebníci zvučných jmen. V tamním Městském domě mohou diváci až do soboty vidět přední české a slovenské sólisty, kteří vystoupí vedle špiček světové jazzové scény. Hlavní hvězdou přehlídky bude jazzový kytarista Al Di Meola.

Letošní ročník festivalu potěší fanoušky různých jazzových stylů. K poslechu nabídne latinsko-americké rytmy, mainstream, fusion, ale i jazz s příchutí world music. Zahajovací koncert byl ve znamení vzpomínky na významnou osobnost českého jazzu, populárního trumpetistu Pavla Husičku. „Studovali jsme spolu celý život, pak se naše cesty rozběhly, já jsem skončil v Austrálii a on u Vlacha,“ popisuje trumpetista Jiří Neradílek.

Hlavní hvězdou večera byl zpívající bubeník a perkusista, rodák z Atlanty Sonny Emory. „Je to skvělé, jsem rád, že tady můžeme být. Na světě je hodně špatných věcí a my můžeme lidem skrze muziku přinést radost, aby se cítili dobře,“ říká Emory. Podle ředitele Československého jazzového festivalu v Přerově Rudolfa Neulez se na festivalu představí osobnosti, jež se u nás objevují málokdy.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Ze zahraničních interpretů tak zahraje ještě fenomenální kytarista Al Di Meola. V sobotu festival zakončí hvězda afrokubánského jazzu Chucho Valdés. „Je to nositel osmi Grammy, což mluví samo za sebe. Tu poslední dostal vlastně teď za letošní udělování za desku Chucho step, a to je muzika, kterou bude hrát tady v Přerově,“ upřesňuje dramaturg festivalu Aleš Benda. Do hudební historie se festival zapsal v roce 1966. Tehdy jako amatérský jazzový festival. Muzikanti zvučných jmen sem každoročně přilákají na dva a půl tisíce diváků.