Vyřazení voliči v Karlově Studánce chtěli hlasovat - zasáhla policie

Karlova Studánka (Bruntálsko) - U obecních voleb v Karlově Studánce na Bruntálsku dnes krátce před polednem zasahovala policie. Vyřazení voliči se domáhali možnosti hlasovat, nechtěli opustit volební místnost. Po příjezdu policie tak ale učinili. Volby nebyly narušeny ani přerušeny. Uvedla to mluvčí bruntálské policie Petra Tušková.

Volby se v obci opakují na základě rozhodnutí soudu. Předchozí hlasování zrušil kvůli tomu, že se tam krátce před nimi přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí, kteří pak ovlivnili hlasování. Obec tyto voliče vyřadila ze seznamu. Jejich stížnost v pátek zamítl Krajský soud v Ostravě.

Skupina se dožadovala vysvětlení od starosty

„Přibližně tři desítky lidí vešly do místností a dožadovaly se práva volit. Vysvětlovala jsem jim, že to není možné, protože byli vyškrtnuti. Přesto nechtěli volební místnost opustit. Proto jsme přivolali policii,“ řekla předsedkyně volební komise Jolana Burgetová. Po příjezdu hlídky nespokojení lidé uposlechli její výzvy a odešli.

Karlova Studánka
Zdroj: Odehnalová Martina/ČTK

Mluvčí policie dodala, že policisté nemuseli proti skupině nijak zasahovat. „Zapůsobila už naše přítomnost,“ vysvětlila. Policie podle ní dál průběh voleb v Karlově Studénce monitoruje. Skupina pak postávala před budovou městského úřadu a dožadovala se od starosty Romana Reichla vysvětlení, proč nemohou volit. Ten jim vzkázal, že už svůj hlas odevzdal a na místo se vracet nebude.

Jeden byt v hotelu Džbán a 34 lidí

Krajský soud v Ostravě 15. června prohlásil volby v Karlově Studánce za neplatné. V obci s 214 voliči se před volbami přihlásilo do jediného nově zkolaudovaného bytu v hotelu Džbán 34 lidí a podle soudkyně řada okolností nasvědčuje tomu, že to udělali, aby ovlivnili volby.

Hotel Džbán v Karlově Studánce
Zdroj: ČT24

Hotel má v nájmu bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, který se ve volbách do zastupitelstva dostal jako člen Sdružení Prosperita. To získalo v zastupitelstvu dvě křesla. Volby vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů - Spokojení občané I, které v devítičlenném zastupitelstvu získalo čtyři mandáty a také křeslo starosty.

Po jednom mandátu získali sociální demokraté, Sbor dobrovolných hasičů a sdružení Pro rozvoj Karlovy Studánky. Právě toto sdružení volby napadlo. Po rozhodnutí soudu obec vedl předchozí starosta.

Obec se pak rozhodla voliče nastěhované v hotelu vyřadit ze seznamu. O právo volit přišlo i 14 dalších obyvatel, kteří se už odstěhovali a ještě si neodhlásili trvalé bydliště. Proti tomuto rozhodnutí byly k ostravskému krajskému soudu podány dvě žaloby. Obě ale soud zamítl. „Proti rozhodnutí se mohou voliči odvolat,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

O volby je velký zájem

Podle Burgetové je dnes o volby v Karlově Studánce velký zájem. Okolo poledne už k urnám přišlo 50 procent oprávněných voličů. Volby se dnes opakují i v obci Kujavy na Novojičínsku. Tam se vinou neshod zvolené zastupitelstvo rozpadlo a musely být vyhlášeny volby nové. „Vše zatím probíhá bez problému. Dosavadní účast odhadujeme na 20 procent,“ oznámil předseda volební komise Ivo Popp.

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)