Beskydy se chystají na zimní sezonu

Ostrava - Přípravy na lyžařskou sezonu v Beskydech jsou v plném proudu. Některá střediska chystají levnější vstupné, další zase novinky v podobě dětských snowparků. Provozovatelé ski areálů doufají, že zima bude lepší než loni a mohli by tak sjezdovky otevřít začátkem prosince.

Po horkém létě, kdy Beskydy sloužily především turistům, se nyní provozovatelé lyžařských středisek soustředí na nadcházející zimní sezonu a lyžaře. V plném proudu je příprava nejen techniky, ale i personálu. „V současné době instalujeme orientační tyče, připravujeme sněhová děla, chystáme vleky,“ popisuje momentální činnost vlekař ze Ski areálu Řeka Jan Cienciala. „Všichni provozovatelé se také musí seznámit s novou legislativou, novými normami a dalšími předpisy,“ dodává ředitelka Asociace lanové dopravy Hana Jurčková. „Chystáme revize zařízení, promazávání vleků a také připravujeme rolby,“ říká vlekař z Lyžařského areálu Zděchov Bohuslav Hajdík.

Po loňské zimě, která lyžařům příliš nepřála, doufají provozovatelé středisek v lepší podmínky. „Loni byla návštěvnost horší než v ostatních letech ani sníh za moc nestál. Odhadem náš areál navštívilo kolem dvaceti tisíc návštěvníků,“ uvádí Jan Cienciala. „Všichni si přejeme, že by mohla být zima normální, to znamená přirozené množství sněhových srážek,“ doufá provozovatel Ski areálu Kohutka Josef Kocourek. „Když mrzne, tak můžeme zasněžovat a jsme schopni svahy dobře připravit. Pokud bude zima s průměrnými teplotami, tak možná budeme hrát i golf,“ slibuje ředitel hotelových provozů ve Velkých Karlovicích Tomáš Blabla.

Provozovatelé lákají lyžaře také na nižší ceny a nově upravené svahy. „Vylepšujeme dětský lyžařský park, takže rodiny s dětmi si přijdou na své,“ naznačuje vedoucí Ski areálu Bílá Jaroslav Vrznula. „Některé jízdenky zlevňujeme, například lyžařské kurzy budou levnější mimo hlavní sezonu, děti do šesti let budou lyžovat zdarma,“ uzavírá Josef Kocourek.   

Jako novinku pro letošní lyžařskou sezonu připravily tři areály v Beskydech společnou permanentku.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)