Prvním divem Olomoucka je elektrárna Dlouhé Stráně

Olomouc - Několik tisíc lidí rozhodlo o 7 divech Olomouckého kraje. V anketě, kterou uspořádalo hejtmanství, vybírali lidé z 21 nominací, mezi kterými byly památky, technická díla i přírodní zajímavosti nebo kulinářské speciality. Jednoznačným vítězem se stala vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně, která byla uvedena do provozu v roce 1996. Jen letos ji zatím navštívilo 45 000 lidí. Na dalších šesti místech skončily Rychlebské stezky, Zlatorudné mlýny ve Zlatých Horách, hrady Bouzov a Helfštýn, muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem a olomoucké tvarůžky. Nominace v anketě, která sledovala podporu cestovního ruchu, se dočkaly i méně známé památky.

„Cílem bylo dát do této množiny nejen ty atraktivní, o kterých se ví, ale samozřejmě přiblížit i ty méně atraktivní, lépe řečeno, pozapomenuté lokality,“ prohlásil hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík (ČSSD). Krajský mluvčí Ivo Heger pak uvedl za příklad méně známé hradisko Obersko - 3 000 let staré hradiště. „Bylo tady dřív než Šalamounův chrám v Jeruzalémě, dřív než Kleopatra v Egyptě a dnes o něm skoro nikdo neví,“ zdůraznil.

Pro vítěznou elektrárnu Dlouhé Stráně hlasovalo 801 z celkových 4 135 respondentů, vedla od počátku šestitýdenního hlasování. „Tato výhra není pro nás to, že bychom se chlubili prvním místem. Jde o závazek, jak dál pokračovat ve spolupráci s Olomouckým krajem v oblasti cestovního ruchu,“ prohlásil ředitel vodních elektráren ČEZ Zdeněk Saturka.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Anketa se letos konala poprvé, hejtman se nechal inspirovat obdobnou akcí v Trenčínském kraji. Zájemci hlasovali na internetu od počátku září do poloviny října. Hejtmanství počítá s pořádáním ankety i v příštím roce, skupina navržených památek se ale pozmění. Olomoucký kraj hodlá svých 7 divů propagovat mimo jiné na nádražích a ve vlacích Českých drah.

Vydáno pod