Avizované zrušení ekotendru firmy v kraji spíše vítají

Ostrava - Rozporuplné reakce vyvolalo v Moravskoslezském kraji avizované zrušení obří zakázky na likvidaci starých ekologických škod. V regionu se nachází nejhůře zasažené lokality. Jejich vyčištění si vyžádá desítky miliard korun. Krajský úřad se obává dalších odkladů, firmy zrušení spíše vítají.

Zakázka na likvidaci starých ekologických škod zahrnuje více než 600 lokalit v celé zemi. Stovka z nich se nachází v Moravskoslezském kraji. Vláda ale tendr pravděpodobně shodí ze stolu. Náměstek hejtmana Miroslav Novák sice zakázku kritizuje, po jejím zrušení se však obává dalších komplikací. „Staré zátěže, a některé se týkají přímo Moravskoslezského kraje, zůstanou do budoucna po nějakou dobu neřešeny,“ bojí se. Mezi pěti nejhůře postiženými plochami v zemi jsou dva ostravské průmyslové areály. Největší škody se nachází na pozemcích bývalé Koksovny Jan Šverma. Zrušení tendru kroky majitele neovlivní.

„Před námi je spousta úkolů, abychom ten areál dali do původního stavu, a teprve potom přijdou na řadu staré ekologické škody, které jsou většinou v podzemí. Není to pro nás žádná komplikace,“ potvrdil mluvčí OKK Koksovny Vladislav Sobol. Na vyčištění ze státních peněz čeká i historická Dolní oblast Vítkovic. Náklady na sanaci se zde odhadují na 3,5 miliardy korun. Majitel areálu, firma Vítkovice Machinery, tvrdí, že původní ekotendr spíše očistu průmyslových ploch zpomalil. „Propadla všechna stavební povolení, všechny projekty, které jsou připraveny, se budou muset pro stavební řízení chystat znova,“ uvedla mluvčí Vítkovce Machinery Group Eva Kijonková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Na okraji Frýdku-Místku se měla z peněz tendru likvidovat stará skládka se 200 tisíci tun kalů a dehtu v trase budoucího obchvatu. Magistrát zrušení zakázky vítá. „Tři roky jsme marně čekali, až toto skončí. Bylo to naprosto zbytečné čekání. Teď bude možné konečně jednat věcně o tom, že se skládka na Skatulově hliníku odstraní a uvolní se cesta obchvatu města,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec. Ministerstvo financí ale tvrdí opak. Čistění lokalit se nyní rozpadne na jednotlivé zakázky. A ty se mohou zdržet. „Nevýhoda tohoto systému je, že je administrativně náročný a zdlouhavý. Ekotendr byl poctivý pokus, jak systém zefektivnit, zlepšit a urychlit,“ tvrdí mluvčí ministerstva Jakub Haas. Další tendr se podle něj zřejmě opakovat nebude.