Celou noc hořela v Oticích výrobní hala

Otice (Opavsko) – Požár v noci zničil halu na výrobu jízdních kol v Oticích na Opavsku. Hasiči, jejichž jedenáct jednotek se čtrnácti vozy se postupně do Otic sjelo, s ohněm bojovali téměř osm hodin, mnoho však nezachránili. Požár způsobil patnáctimilionovou škodu, majiteli firmy navíc zničil dvacet let práce. Hořet zřejmě začalo kvůli poruše elektromotoru.

Oheň řádil ve slezské obci skoro celou noc. „Požár nám byl oznámen ve 22:37, kompletně zlikvidován byl krátce po 06:00,“ řekl mluvčí hasičského sboru Petr Faster. V době, kdy hasiči na místo přijeli, už byl v plamenech celý vnitřek výrobní haly o rozměrech 15 krát 30 metrů, proto nemohli dovnitř. Lokalizovat požár jim trvalo hodinu.

Potom se hasiči snažili zastavit další šíření ohně. „Hašení se provádělo i pomocí výškové techniky, která sloužila k ochlazování střešní konstrukce, aby se zabránilo šíření požáru na soustřední objekty,“ vysvětlil velitel zásahu Petr Serafín.

Přestože neshořelo nic dalšího než továrna na kola, jejímu majiteli Zdeňku Kalužíkovi zbyly oči pro pláč. „Je to katastrofa, vůbec nevím, co teď budu dělat,“ bědoval nad spáleništěm. Hala pro něj představovala minulost i budoucnost. Uvnitř byla uskladněna kola pro modelový rok 2012 a nové komponenty z Asie. „Dvacet let práce je pryč,“ řekl zničený majitel.

Jaká byla příčina požáru, zjišťuje policie. „V prvotní verzi vyšetřování požár vznikl od  elektrického motorku. To se ale ještě musí prošetřit,“ sdělil její mluvčí René Černohorský.

Otický požár byl v končícím týdnu na Opavsku už druhý. Ten předchozí však měl ještě tragičtější následky – neshořel jenom majetek, ale i člověk.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)