Areál bývalých sirných lázní u Nového Jičína je na prodej

Nový Jičín - Bývalé sirné lázně u Nového Jičína jsou na prodej. Majitel areálu, ostravská firma Stike, je v konkurzu a dluží zhruba 20 milionů korun. Jedním z věřitelů je i Moravskoslezský kraj, který požaduje proplacení evropské dotace. Peněz se ale kvůli nízké hodnotě majetku zřejmě nedočká. Areál lázní vznikl už před 200 lety. Současnou podobu mu dala přestavba v době, kdy zde okresní nemocnice provozovala plicní oddělení. Konkurzní správce prodává lázně prostřednictvím realitní kanceláře.

Budova sirných lázní mezi Novým Jičínem a Rybí je už jenom stínem své bývalé slávy. Firma Strike, která ji přestavovala na tiskárnu, i přes udělení evropské dotace zkrachovala a objekt je v havarijním stavu. „Nemovitosti v Rybí, které jsou součástí té majetkové podstaty, budou prodány,“ potvrdil správce konkurzní podstaty Petr Chyla. Poslední pacienti opustili areál lázní na konci 90. let minulého století. Léčbu dýchacího aparátu zde měla vystřídat činnost mnohem prozaičtější – výroba hracích karet. Vybudování tiskárny a balírny mělo stát přes 8,5 milionu korun. Projekt před pěti lety získal dotaci 3,5 milionu z kraje a evropských fondů. Na opuštěný areál pak upozornil zastupitel z obce Rybí, na jejímž katastru se budovy nachází. „Byla tam několik let vyvěšena tabulka, že tam má vzniknout projekt Evropské unie a Moravskoslezského kraje,“ říká zastupitel obce Pavel Lichnovský.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„V současné době jsme přihlášeni do insolvenčního řízení, v němž se pokoušíme vymoci částku přibližně 7 milionů korun, což je částka, která byla poskytnuta, včetně penále,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu MS kraje Šárka Vlčková. Správce konkurzní podstaty ale kraji velkou naději nedává. Podle něj má majetek firmy hodnotu sotva 1,5 milionu korun - proti 20 milionům dluhů. „Není vyloučeno, že ta pohledávka kraje uspokojena nebude, protože jsou tam věřitelé, jimž to zástavní právo vzniklo dříve. Je to Česká správa sociálního zabezpečení a finanční úřad,“ řekl konkurzní správce Petr Chyla.