Čidla včas zabrání dalšímu úniku jedů z lagun

Ostrava – Dalším únikům jedovatých látek z ostravských lagun chce společnost Geosan předejít pomocí čidel, která nebezpečnou oblast ohlídají v době, kdy ji firma postupně těží. Za únik oxidu siřičitého, ke kterému došlo na počátku října, hrozí Geosanu až sedmimilionová pokuta. Není sice jisté, že ji úřady skutečně udělí, společnost se ale prostřednictvím čidel chce ochránit před další podobnou hrozbou.

Únik oxidu siřičitého během těžby ostravských lagun nelze podle zdravotníků brát na lehkou váhu. "Oxid siřičitý působí na dýchací cesty a při vyšších koncentracích vede i k takovým stavům, jako je nespavost, podrážděnost, říká Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava.

Pětice čidel, která měří, co z lagun vychází, může mít zásadní přínos. Geosan slibuje, že pokud zaznamená zvýšenou koncentraci některé nebezpečné látky, těžbu přeruší. „Spustí se varovný systém a sanační práce budou dočasně přerušeny,“ přiblížil Lubomír Zábavík ze sdružení Čistá Ostrava. Na konci listopadu se počet čidel ještě zvýší, bude jich už deset. „Je to systém, který z velké části pochází z Anglie, kde se vyrábí senzory na míru,“ prozradil Jiří Bílek.

Monitoring lagun (zdroj: ČT24)

Říjnový únik oxidu siřičitého nyní leží na stole úředníků České inspekce životního prostředí. Ti rozhodnou, zda firmu, která v ostravských lagunách těží, za pochybení potrestají – hrozí jí až sedmimilionová pokuta. „Minulý týden jsme obdrželi z ČHMÚ data k únikům oxidu siřičitého do ovzduší. Tato data budou jedním z podkladů k připravovanému správnímu řízení o uložení pokuty,“ vyjádřila se Helena Kameníčková z České inspekce životního prostředí.

Z ostravských lagun mizí denně 1 300 tun kalů. Ty míří na sever Čech, kde mají být spalovány v cementárně v Čížkovicích.