Ken Kesey hrdinou beatnické generace

Pleasant Hill (USA)/Praha - Třebaže má na svém kontě jen tři klasické romány, stal se americký spisovatel Ken Kesey hrdinou beatnické generace i éry hippies. Autor světově proslulého románu Vyhoďme ho z kola ven zemřel 10. listopadu 2001 ve věku 66 let na rakovinu jater.

Ken Elton Kesey se narodil 17. září 1935 v coloradském městečku La Junta ve farmářské rodině, ale dětství prožil v Oregonu. Hrál fotbal, boxoval a zápasil. V roce 1959 se jako začínající spisovatel a student na Stanfordské univerzitě v rámci experimentálního programu poprvé setkal s LSD.

Zážitky z pokusů a práce na psychiatrii jej inspirovaly k napsání nejznámějšího románu Vyhoďme ho z kola ven (One Flew Over the Cuckoo's Nest), který vyšel v roce 1962. Tento román proslavil i filmový přepis českého režiséra Miloše Formana - film s názvem Přelet nad kukaččím hnízdem získal v roce 1974 několik Oscarů.

První román přinesl Keseymu peníze i uznání kritiky. On sám ale postupně ztratil o psaní zájem. Vznikla kolem něj divoká parta Merry Pranksters (Veselí šprýmaři), která vyjela v roce 1964 na svůj dlouhý „trip“ v psychedelicky pomalovaném autobuse.

Kesey měl později problémy s policií kvůli přechovávání marihuany a nakonec dostal šest měsíců nucených prací na farmě. Poté se unaven a rozčarován z vývoje, kterým se hnutí hippies vydalo, usídlil v Oregonu, kde začal farmařit a opět psát. Jeho román Námořníkova píseň (Sailor song) vyšel v roce 1992.