Domácí tenisový hegemon slaví 111 let od založení

Prostějov – Někdejší světová jednička Martina Hingisová, wimbledonská vítězka Petra Kvitová nebo šestý hráč světového žebříčku Tomáš Berdych – výchovou těchto špičkových hráčů se může pyšnit jedno z hlavních měst světového tenisu. Klubová historie bílého sportu v Prostějove se začala psát v roce 1900, a letos tak slaví netradiční výročí.

„Když jsem do toho vstoupili, tak jsme rozhodně nebyli příznivci provinčního klubu, ale měli jsme ambice pokusit se být nejlepší na Moravě, s Prahou jsme se ještě tenkrát srovnávat nemohli,“ opsal novodobý zrod nejslavnější etapy hanáckého tenisu prostějovský rodák Miroslav Černošek, který se se svými přáteli začal v klubu angažovat ještě před listopadovým převratem.

Nová etapa prostějovského tenisu je spojena na začátku devadesátých let s příchodem Michala Tabary a pozdějšího vítěze sedmi turnajů okruhu ATP Jiřího Nováka, který dokázal porazit Rogera Federera i Rafaela Nadala. „My jsme se pohybovali někde mezi tím získávat talenty a mezi tím přetahovat sem už hotové hráč, jako byli právě Jirka Novák, Jana Novotná, Radek Vašek,“ vysvětlil tehdejší strategii předseda klubu.

Miroslav Černošek o historii i současnosti prostějovského tenisu (zdroj: ČT24)

Na Hanou se podařilo přivést i vycházející hvězdu světového tenisu, tehdy jedenáctiletou Martinu Hingisovou. „To byl klíčový tah, tehdy matka Hingisové Melanie Molitorová hledala působiště pro svoji dceru. Martina za nás hrála šest let, získala tři tituly a ve dvanácti letech a devíti měsících vyhrála jako nejmladší hráčka historie grandslamovou juniorku,“ objasnil Černošek, jak Prostějov získal renomé i v zahraničí. V té době se začíná psát  také historie ženských turnajů. „Tradice těch mužských byla založena později, letos bude osmnáctý ročník. Tím turnajem pošla taková jména jako Kuerten, Ferrer, to znamená hráči, kteří dosáhli na první pozice ve světě,“ pochlubil se prostějovský šéf.

  • Prostějovský oddíl vychoval mnoho šampiónů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3020/301976.jpg
  • Martina Hingisová na kurtu v Prostějově zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3020/301975.jpg
  • Prostějovský tenis slaví výročí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3020/301977.jpg
  • Prostějovský tenis slaví výročí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3020/301973.jpg

Třináct let se už na prostějovských antukových kurtech koná také Mistrovství světa družstev do čtrnácti let, kterým prošli Nadal, Djokovič, Murray, Gasquet, Kirilenková, Safinová, Jankovičová, tedy hned několik pozdějších světových jedniček. „Je to mnohem prestižnější akce ve světě tenisu, než si řada lidí dokáže představit. Těch turnajů ITF je velice málo, je to cenné také proto, že v tom věku tam hrají všechny budoucí talenty,“ vysvětlil Černošek.

Nejslavnější etapu prožívá prostějovský klub v posledních letech. Na domácí scéně nemá konkurenci a dominuje ve všech kategoriích. Jeho hráči tvoří základ fedcupového a daviscupového týmu. Sláva klubu ale sahá i daleko za hranice. Tomáš Berdych už několik let patří mezi elitní desítku světových hráčů. Petra Kvitová po letošní fantastické sezóně, ve které stihla kromě vítězství na Wimbledonu také dotáhnout národní tým k prvenství ve Fedcupu, má dokonce našlápnuto na světový trůn.