Smog se opět šíří zemí, zle je v Ostravě, ale i v Brně nebo na Zlínsku

Ostrava/Brno – Špatné rozptylové podmínky vedly k dalšímu rozšíření smogu po Česku. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, kde se ráno koncentrace polétavého prachu na všech měřicích stanicích pohybovaly kolem dvojnásobku povoleného limitu. Oázou čistého vzduchu už není ani Třinec. Špatný je ale stav ovzduší i v městech jiných regionů. Až na šestinásobek limitu, který činí 50 mikrogramů v metru krychlovém, se vyšplhala koncentrace prachu u brněnského výstaviště, velmi vysoké hodnoty naměřili meteorologové také v Uherském Hradišti, Mladé Boleslavi nebo na pražském Smíchově.

V Moravskoslezském kraji dosahují nejvyšších hodnot koncentrace prašných aerosolů v Bohumíně i dalších městech na Karvinsku. Stanice ve Věřňovicích měla ráno 24hodinový průměr polétavého prachu (PM10) na hodnotě 181 mikrogramů na metr krychlový, na stanici v Bohumíně ukazovala hodnoty jen o málo nižší. Problémy už jsou i v Třinci, který se dosud držel pod mezní hranicí, ráno tam ale průměrná denní koncentrace dosáhla 94 mikrogramů na metr krychlový.

Brněnská stanice Výstaviště ukázala ráno hodinovou hodnotu polétavého prachu 301 mikrogramů na metr krychlový, celodenní průměr se zvýšil na 111 mikrogramů. Hodnoty odpovídající například těm bohumínským naměřili dnes meteorologové také v Uherském Hradišti a jako špatnou zhodnotili situaci také v Mladé Boleslavi. Pražské stanice sice ráno většinou překračovaly 50mikrogramový limit jenom mírně, čtyřiadvacetihodinový průměr na Smíchově se ale pohyboval na dvojnásobné hodnotě.

Meteorologové předpokládají, že během dnešního dne by se imisní situace mohla mírně zlepšit. „Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se však budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu,“ uvedl však Český hydrometeorologický ústav.

V Moravskoslezském kraji stále platí signál regulace a podniky s regulačními řády musí dodržovat ekologická opatření. Signál regulace, který vyhlašují meteorologové, se v nejbližších dnech rušit nebude. K tomu je zapotřebí, aby průměrné denní koncentrace na všech měřicích stanicích klesly pod 150 mikrogramů na metr krychlový a udržely se na ní celý den. Navíc nesmí být nepříznivá prognóza dalšího vývoje imisní situace.