Ve Valašském Meziříčí zastupitelé zrušili dvě školy na periferii města

Valašské Meziříčí - Zcela nečekané rozuzlení má optimalizace základních škol ve Valašském Meziříčí. Zastupitelé zrušili rovnou dvě na periferii města, a to bez  předchozího varování. Dvě stovky dětí budou od nového školního roku chodit do jiných škol. Zastupitelé naopak ušetřili školu v centru města, přesvědčilo je i pět tisíc podpisů pod peticí na záchranu školy.

Desítky příznivců školy Žerotínova měly takřka symbolicky sraz u svatého Floriána. To byl mučedník a podobný konec dnes hrozil i této škole. Setkání podobné jako to před čtyřmi lety, tehdy masový atak na zastupitele zabral. Expertní skupina navrhla školu se čtyřmi stovkami žáků zrušit. Druhou variantou expertů bylo všechny školy ponechat, ale pronajmout prázdné třídy. V celém městě chybí k naplnění kapacity škol 990 žáků. Všechny, včetně expertů, ale nakonec převezli politici. Doslova pár minut před startem se dohodli na vyšachování úplně jiných škol - ZŠ a MŠ Poličná. „Vyprofilovali jsme tento bod jako jediný hlasovatelný,“ vyjádřil se starosta města Jiří Částečka. Jednoznačné hlasování rozladilo zastupitele Jiřího Hrušku, šéfa expertní komise. Ta totiž několik měsíců pracovala zcela zbytečně. „Byl jsem z toho dost v šoku, když jsem zasedl a měl jsem protinávrh na stole,“ řekl.

Optimalizace škol ve Valašském Meziříčí (zdroj: ČT24)

O pár kilometrů dál v Poličné sbíral zdrcený ředitel sílu, aby zprávu o zrušení oznámil nic netušícím podřízeným. Na mimořádnou poradu odcházeli ze tříd s úsměvem, vzápětí neskrývali pláč. Od 31.srpna 2012 budou bez práce. Už na konci měsíce bude vedení Valašského Meziříčí skládat účty přímo v Poličné na veřejné schůzi. Zrušení školy může znovu nastartovat úvahy o odtržení Poličné od města.