Pitínský nastudoval u Bezručů Bluesmeny

Ostravské divadlo Petra Bezruče uvádí v pátek 11. listopadu v premiéře hru Bluesmeni. Režie se ujal jeden z nejrespektovanějších tuzemských režisérů Jan Antonín Pitínský.Podle knižní předlohy Michala Šandy také napsal scénář.

Knihu Blues 1890 – 1940 Michala Šandy tvoří padesát jedna portrétů bluesmanů z mississippské delty, zpracovaných na pomezí mystifikace a fikce. Divadelní představení Bluesmani začíná rozhlasovou skicou a pokračuje koláží, jejímiž tématy jsou samota, smrt, ale také podivný druh lásky.

„Jsou to jenom jakoby doteky nějakých samot, stesků a takového podivného humoru,“ říká režisér Jan Antonín Pitínský.

Příběh se odehrává ve fiktivním městečku Tupelo z jednoho slavného blues Johna Lee Hookera. „Je to složeno třeba z našich pocitů, které jsme měli třeba z filmů Akiho Kaurismakiho nebo Jima Jarmushe, jsou tam věci, které jsme si napsali sami nebo to, co jsme viděli na ulicích, to, co jsme si mysleli, že může být nějakým způsobem bluesové,“ dodává Pitínský.

„Je to zajímavé právě tím, že je to koláž, že ty postavy si divák rozklíčuje sám, protože to není jasně napsaná hra. Postavy se vyjevují až na tom jevišti,“ dodává herečka Tereza Vilišová.

Bluesmani (zdroj: ČT24)

„My to bereme tak, že to není ani tak o muzice, ale o lidech, jejichž příběhy jsou něčím tak obyčejné, ale jsou vlastně tou obyčejností závažné, zajímavé, tragické veselé. Je to koláž všech možných pocitů,“ snaží se hru popsat také herec Ondřej Brett.

Divadlo Petra bezruče je stále v rekonstrukci. Představení Bluesmani se proto hraje v alternativní scéně ostravského Divadla loutek.