V Brně se představí taneční mosty s Německem

Brno - Možnost seznámit se s aktuální podobou profesionálního německého tance má brněnský divák vlastně jenom jedinkrát v roce. To když se do města vrátí už zavedený projekt nazvaný Taneční most/Tanzbrücke, který se uskuteční 13. listopadu v Janáčkově divadle v Brně. A právě tento exkurz do moderního tanečního umění na severozápad od naší země přináší moravskému publiku mimořádnou možnost srovnání, jak si stojí moderní balet u nás a v Německu.

Německého baletního umění je v tuzemsku jako šafránu. Publikum rádo vyhledává ruská baletní gala, která v celku podezřelých produkcí a vlastně laciných divadelních výprodejů křižují Evropu.  I proto jsou v optice necelé první dekády svého trvání Taneční mosty více než pozoruhodnou záležitostí. A co vlastně diváky na sedmém ročníku festivalu Taneční most / Tanzbrücke čeká? Nedělní večer nabídne v Janáčkově divadle od 19 hodin zážitek složený z choreografií jednoho z nejuznávanějších německých choreografů Stephana Thosse. Jeho choreografie představí Hessenské státní divadlo z Wiesbadenu s balety Bolero s nesmrtelnou Ravelovou hudbou a další choreografií nazvanou Sweet Shadow. Stephan Thoss byl za svou originální tvorbu mnohokrát oceněn například nejprestižnější divadelní německou cenou Faust 2007.

A právě Bolero bude pro mnohé milovníky moderního tance skutečně sousto. Známé Ravelovy tóny totiž doprovází setkání osmi tanečnic, které jsou maskované i kostýmované jako seniorky. Fór představení spočívá v tom, že tyto babičky rozproudí horkokrevná hudba do situací, které by nikdo nečekal. Pohyb prostě neodpovídá jejich jevištnímu věku.

A právě lipský rodák a jeden z nejrenomovanějších choreografů Thoss představuje typický německý přístup k tanečnímu divadlu. Jeden z nejúspěšnějších německých choreografů vychází ze schopnosti interpretů obsáhnout spektrum různých stylů tance, od klasického baletu až po nejmodernější prvky současného tance. Absolvent renomované Drážďanské školy Palucca a pokračovatel tradiční a slavné školy německého tanečníhodivadla, kterou představovali v minulosti megastaar jako Kurt Joos, Pina Bausch nebo Johann Kresnik. Stephan Thoss je stávající ředitel tanečního souboru Hessenského státního divadla ve Wiesbadenu.

Exkluzívní export německého baletu nabízí v působivých obrazech, převážně dějových tanečních inscenací, vždycky příběhy plné emocí. Nejinak tomu bude také v čísle Sweet Shadow. Taneční předkrm celého večera obstarají miniatury začínajících choreografů z německých divadel a Baletu NDB. Jako další host se představí renomovaný soubor 420 People.

Vydáno pod