Vladimír Houdek vystavuje v Minikině

V ostravské galerii Kresby Minikina vystavuje mladý výtvarník Vladimír Houdek – loňský laureát Ceny kritiky za mladou malbu. Rodák z Nového města studuje v ateliéru Vladimíra Skrepla na pražské Akademii výtvarných umění.

Houdek zaujal výtvarné kritiky velkými, melancholicky laděnými oleji. Do Ostravy přivezl malé obrázky dělané kombinovanou technikou.

„Jeho obrazy mne zaujaly svoji archaičností. Řííkal jsem si, že to někdo vystoupil z generace na přelomu padesátých a šedesátých let z pozadí geometrické abstrakce,“ uvedl kurátor výstavy Vladislav Holec, který mladého malíře pozval.

„Použil jsem techniku koláž, malba, kresba, a všechno možné. Pracoval jsem někdy na zemi, tady jsem na to třeba dupnul. Chtěl jsem, aby v tom byl život,“ popisoval způsob práce Vladimír Houdek.


Inspirovala ho mimo jiné avantgarda, dadaismu, surrealismus, kubismus.

„“Tady to je třeba z kubismu. Šel jsou do toho barvou přímo z tuby. Byla to pro mne taková intuitivní věc. Když jsem viděl, že to tam fungovalo, tak jsem to tam nechal. A je to zároveň popření identity osobnosti," vysvětloval Houdek.

Vladimír Houdek - Chvění (zdroj: ČT24)

Vladimír Houdek završil šérii třiačtyřiceti výstav v galerii minikino, kterými se Vladislav Holec snažil prezentovat současný pohled mladé generace na výtvarnou tvorbu.

Výstava trvá v Minikině do konce roku. Co bude v uvolněném prostoru vedle kinosálu dál, to zatím není jasné. Holec teď bude občas připravovat výstavy pro galerii Dole v Antikvaritátu a klubu Fiducia v Nádražní ulici. Kromě toho dál povede svou internetovou galerii.

Vydáno pod