Medvědice Cora je v porodním boxu

Brno - Brněnská ZOO se začíná připravovat na mateřství lední medvědice Cory. Zvíře v sobotu zalezlo do porodního boxu, Cořin druh Umca je už delší dobu od medvědí mámy oddělen a přestěhován do provizorního výběhu. Coře se nejprve do izolace nechtělo, ošetřovatelé čekali, až se medvědice v boxu dostatečně zabydlí. V případě, že by Cora byla březí, mláďata by mohla přijít na svět v listopadu.

„Cora si poslední dobou chodila do boxu lehnout hlavně večer. Jak se ochlazovalo, líbilo se jí venku,“ popsala mluvčí brněnské ZOO Lucie Kapounová. V sobotu večer ale do umělého brlohu přece jen ulehla na delší dobu a ošetřovatelé ji tak mohli v boxu zavřít. Místo by mělo medvědici co nejvíce připomínat přirozené prostředí, v boxu je tma a chladno. "Pokud vše půjde bez potíží, v pondělí 14. listopadu bude na našem webu spuštěn video-přenos přímo z porodního boxu," dodala mluvčí. Každý tak bude moci nahlédnout do soukromí medvědí mámy a sledovat její další pokus přivést na svět zdravá medvíďata. 

Porodní box je pro Coru známým místem, na svět se v něm pokusila přivést už několik mláďat. Dvě z nich, medvíďata Toma a Billa, se nakonec povedlo v Brně úspěšně odchovat. V boxu je speciální osvětlení, kamery a zvukový systém, který má pracovníkům brněnské ZOO pomoci při hlídání matky i budoucích mláďat. „Cora zatím v boxu nic moc nedělá. Sledujeme ji kamerami, ale většinu dne spí, pak se projde, protáhne a zase spí,“ popsal ředitel brněnské ZOO Martin Hovorka. Že se medvědice chová klidně, potvrzuje i její ošetřovatel Jaroslav Jasinek.

Medvědice Cora v porodním boxu (zdroj: ČT24)

Pokud nenastanou žádné komplikace a medvědice porodí zdravá mláďata, zůstanou všichni v boxu zhruba tři až čtyři měsíce. „Po tu dobu ji nekrmíme. Bude to tak, jak je to v přírodě, tam medvědice taky nepřijímá potravu. Cora ostatně už teď odmítala žrát,“ popsal Jasinek.

Všichni teď doufají, že pokud Cora porodí, bude schopná se o svá mláďata postarat sama. Umělý odchov má totiž nesčetná úskalí. Přesto jsou pracovníci ZOO připraveni na všechny možnosti, v zázemí je pro každý případ nachystán i inkubátor.

Medvěd Umca pochází z Alma Aty, kde se narodil v listopadu 1998. V brněnské zoo je od srpna 1999. Medvědici Coru jsme přivezli v březnu 2000 ze St. Petersburgu, kde se narodila v roce 1998. Tomuto páru se 23. 11. 2007 narodila dvě mláďata - samečci Bill a Tom.

Zdroj: Zoo Brno

Vydáno pod